Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дезертирал руски войник разкри, че е шпионирал за Украйна и е ранил командира си

20 август 2024, 14:52 часа • 3585 прочитания

Руски войник, дезертирал в рамките на съвместна операция на легиона „Свобода за Русия“ и украинското военно разузнаване (ГУР) по проекта „Искам да живея“, е извършил шпионаж и е ранил командира си при атака с граната. Това разкриха от ГУР на пресконференция на 20 август.

Недоволен от криминални деяния на руснаците

Войникът с кодово име „Силвър“ ("Silver"/"Сребро") се свързал с легиона в началото на 2024 г., след като станал свидетел на различни криминални деяния, извършени от неговото подразделение и командири. След това той предоставил на легиона тайна информация за местоположението на руските войски и плановете за военни операции.

Още: Колко чеченци плениха?: Китайски военен блогър унизи генерал на Кадиров (ВИДЕО)

Поради „несъгласие с командването и властта“ на Русия, "Силвър" след това казва, че е хвърлил граната във вентилационна шахта в мястото, където е спял неговият командир. Инцидентът е станал в град Очеретино в Донецка област.

На пресконференцията "Силвър" заяви, че командирът е бил ранен в резултат на атаката, но не е сигурен за степента на нараняванията му. Той добави, че заместникът на командира също може да е пострадал. След това мъжът е избягал и се е срещнал със служители на военното разузнаване и представители на легион "Свобода за Русия", който се сражава на страната на украинските сили и срещу режима на диктатора Владимир Путин.

В момента "Силвър" преминава курс за обучение на новобранци в легиона и скоро ще отиде да се бие срещу Русия, съобщава Kyiv Independent.

Още: Украинска медия: Путин е наредил "освобождаване" на Курска област до 1 октомври

Проектът "Искам да живея"

През 2022 г. украинското военно разузнаване стартира проекта „Искам да живея“, за да помогне на руските войници да дезертират или да преминат на украинска страна.

Едно от най-известните дезертьорства се състоя през август 2023 г., когато руският пилот Максим Кузминов се предаде заедно с хеликоптера си Ми-8. Кузминов бе намерен мъртъв в Испания през февруари 2024 г., като обстоятелствата на смъртта му наподобяват предишни поръчкови убийства на Москва: Киев: Убитият в Испания руски пилот се е ползвал с "план за защита" (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес