Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Детският омбудсман на Русия незаконно е осиновила украинско дете

27 октомври 2022, 13:13 часа • 3429 прочитания

Комисарят по правата на детето на Руската федерация Мария Лвова-Белова незаконно е осиновила украинско дете от окупирания Мариупол. За осиновяването тя разказа на пресконференция на 26 октомври, съобщи пропагандният държавен канал Russia Today (RT).

„Видях сина си, когато евакуираха от Мариупол група от 31 деца“, каза Лвова-Белова. В Русия обаче "евакуация" наричат незаконното депортиране на украинци от окупираните от руснаците територии.

Според Лвова-Белова общо около 2 000 украински деца са били отведени от окупираните територии на Украйна в Русия като тя твърди, че те са отведени от приюти и сиропиталища. Но украинските власти изтъкват, че далеч не всички деца от социални институции са сираци. Към 2017 г. 92% от децата в интернатите са имали родители, сочат цифрите.

Фактът, че е взела в семейството си момче от Мариупол, бе признат от детския омбудсман на Русия още през септември. Тогава тя заяви, че Русия е отвела в Московска област 30 деца, които са били „намерени в мазетата“ на окупирания и унищожен от руснаците Мариупол.

Украинските специални служби отбеляват, че под претекст, че отвеждат децата по-далеч от военните действия, руснаците всъщност принудително отделят децата от техните родители. В момента в град Федосия в Крим, който служи като един вид разпределителен център за отвлечените деца, се намират над 2 000 украински деца между 4 и 17-годишна възраст. Те насилствено са разделени от родителите си и много от тях се отправят за "превъзпитание" в Русия. Тези деца се предават на руски семейства за "осиновяване", без да се отчита фактът, че те имат живи родители или роднини в Украйна.

 ОЩЕ: Държавен руски канал с призив украинските деца да бъдат давени и изгаряни (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес