Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки тонове мъртва риба във Волос изплашиха Гърция (ВИДЕО)

29 август 2024, 17:25 часа • 1744 прочитания

Потоп от мъртва риба - това е положението в Централна и Източна Гърция. Властите в град Волос, който е на брега на Пагасетийския залив (граничещ с Егейско море), се опитват да се справят със ситуацията. Националната прокуратура вече разследва кой е отговорен.

Според местните жители тоновете мъртва риба, изплували в залива, може да застрашат поминъка им. Гърция се тревожи за екокатастрофа и рязък спад на туристическия поток.

Само във вторник са били извадени 57 тона мъртва риба от плажовете край града, а акцията продължава.

Още: Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Заради наводненията, но и заради небрежност

Това е втората екологична катастрофа, която засяга пристанището на Волос - на три часа и половина път с кола северно от Атина, след като миналата година в района на Тесалия имаше огромни наводнения. Именно те са в основата на случилото се - близкото езеро е увеличило размера си, после водите са се отдръпнали драстично, а различни сладководни риби са стигнали до залива и съответно до Егейско море. Там те измират заради различната соленост на водата, обясняват експерти.

Според местната асоциация на ресторантите и баровете туристическият поток в района вече е спаднал с близо 80% от миналогодишните наводнения.

„Ситуацията с тази мъртва риба ще ни убие“, казва Стефанос Стефану - председател на асоциацията, цитиран от БГНЕС. „Какъв посетител ще дойде в нашия град след това?“.

Още: Хиляди тонове мъртва риба при Япония: Заради АЕЦ Фукушима или причините са други? (ВИДЕО)

Местните власти са започнали разследване, за да проучат качествата на водата и нивата на микроорганизмите в устието на езерото Карла, както и потенциалното замърсяване на залива.

Кметът на Волос обвини правителството, че не е поставило защитна мрежа. Ако такава е била опъната след миналогодишните наводнения, рибата е можело да бъде задържана тази екокатастрофа и смъртта ѝ да бъде предотвратена, смята той.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес