Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки хиляди протестираха срещу изборната победа на Орбан

15 април 2018, 09:23 часа • 1581 прочитания

Десетки хиляди унгарци участваха в протестите срещу изборната победа на Виктор Орбан и изборната система в страната.

Участниците в протеста се организираха в социалните мрежи и "поискаха ново преброяване на бюлетините, свобода на медиите, нов избирателен закон и по-добро сътрудничество между отделните опозиционни формации", съобщава БГНЕС.

"Избирателната система на "ФИДЕС" /партията на Виктор Орбан, бел.ред./, както и предизборната кампания изпълнена с омраза превърнаха мнозинството в една трета малцинство", пишеше в призива на организаторите на протеста. Участниците в демонстрацията минаха пред парламента в Будапеща и скандираха: "Ние сме мнозинството".

Виктор Орбан излезе по-силен от съкрушителната победа на своята националистическа консервативна партия "ФИДЕС" в неделните парламентарни избори в Унгария. Това му даде трети пореден мандат като премиер и свободата да засилва централизацията на властта и да продължава размяната на удари с ЕС.

Успехът на най-спорния министър-председател в Европа е безапелационен: "ФИДЕС" получи 48,8% от гласовете, с почти тридесет пункта пред крайнодясната формация "Йобик", която изостави ксенофобската реторика. Заедно със съюзника си Християндемократическа партия Орбан ще разполага със 134 от 199-те депутатски места и следователно ново "абсолютно мнозинство" от две трети, както през 2010 г. и 2014 г., което от своя страна позволява да се гласуват конституционни промени.

Freedom House предвижда укрепване на "атаките към критичната граница на гражданското общество".

От 2010 г. насам партията "ФИДЕС" разбърка много от институциите и противниците на властта в страната, като медиите и правосъдието, но и икономиката и културата. Всичко е законно, благодарение на преобладаващото мнозинство в парламента и без да бъдат спирани от критици в Европейската комисия и много международни наблюдатели.

Преди изборите Виктор Орбан предупреди, че ще предприеме "морални, политически и правни" мерки срещу противниците си след парламентарните избори. Той обяви и че има списък с 2 хиляди души, на които е било платено да свалят правителството си.

"Ние знаем точно кои са те, знаем имената им, за кого и как работят", изтъкна той, насочен специално към неправителствените организации, финансирани от американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, когото направи своя изкупителна жертва с цената на кампания с антисемитски намеци.

Новият пакет от мерки, планиран за периода след законодателната процедура и наречен "Стоп Сорос", планира да обложи НПО, "подкрепящи имиграцията", неясна концепция.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес