Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Der Standard": САЩ са убедили Австрия да направи отстъпки към България и Румъния за Шенген

12 декември 2023, 10:39 часа • 2008 прочитания

Съединените щати са изиграли водеща роля за промяна на позицията на Австрия относно вдигане на ветото над България и Румъния за Шенген. Това се разбира от публикация на австрийския вестник Der Standard.

Правителството във Виена блокира в продължение на месеци България и Румъния за Шенгенското пространство. Наскоро е имало разговори между бившия посланик на САЩ в Австрия Роналд Лаудер и американския дипломат, отговарящ за Европа - Джеймс О'Брайън, с политици във Виена. Те също бяха решаващи за отстъпката, отбелязва Der Standard.

Още: Омеква ли Виена: Частични отстъпки за България и Румъния за Шенген

Отстъпките

В позицията на вътрешния министър Герхард Карнер се казва, че Австрия е готова да вдигне ветото (Нидерландия също ни налага вето), но София и Букурещ ще влязат във "въздушен Шенген" - т.е. няма да има ограничения само при въздушния превоз.

Снимка: iStock

Австрийските медии писаха и за сделка, че страната ни ще приема повече мигранти от Сирия и Афганистан за сметка на влизане в Шенгенското пространство. Премиерът Николай Денков категорично отрече.

Още: Първа реакция от Европейската комисия след отварянето на въздушните граници на "Шенген" за България и Румъния

"Това, което ние в момента продължаваме да настояваме, е, че преговорите трябва да продължат до последния възможен момент. Има какво още да се предоговори, така че продължават срещите – днес има среща на някои от външните министри, утре или вдругиден ще се видя с канцлера на Австрия, така че преговорите не са приключили", каза Денков в понеделник.

Той определи намерението на Виена като "стъпка в правилната посока". "Досега, както знаете, Австрия заемаше много категорично мнение. Това, че има промяна в тази позиция, вече дава възможност за преговори", добави премиерът.

Още: Борисов, Пеевски и Петков: Искаме пълноправно членство в Шенген, не само по въздух (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес