Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите в Украйна блокираха законопроекта за разрешаване на медицинската марихуана (ВИДЕО)

22 ноември 2023, 21:12 часа • 1436 прочитания

Върховната Рада на Украйна блокира приемането на законопроекта за легализирането на медицинската марихуана. Припомняме, че мнозина предвиждаха законът да бъде приет с оглед на нарастващите наранявания и посттравматичен стрес, който изпитват в страната заради руската инвазия.

Какво мисли обществото?

Обществената подкрепа за инициативата е разделена - 37% са против, а 35% я подкрепят, според проучване от юли. Сред някои законодатели обаче се наблюдава отпор. Първоначално законопроектът беше одобрен с 268 гласа "за" - трудна победа в 450-местния парламент. Сред противниците е фракцията, ръководена от бившия министър-председател Юлия Тимошенко, която твърди, че легализирането на медицинския канабис ще предизвика неконтролируемо производство и потребление. Нейната група поиска провеждане на референдум по този въпрос.

ООН: Марихуаната не е опасен наркотик

Законопроектът обаче е подкрепен от управляващата партия "Слуга на народа", която има най-голямо парламентарно присъствие. От решаващо значение бе, че идеята е подкрепена от президента Володимир Зеленски. Въпреки това, за момента законопроектът остава блокиран, като към текста са предложени общо 882 поправки. 

Още: Северна Македония легализира марихуаната и за лична употреба

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес