Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ден на траур в Албания, жертвите на земетресенията се увеличават (ВИДЕО)

27 ноември 2019, 09:45 часа • 2008 прочитания

24 са вече жертвите на труса в Албания. Мирослав Митов – временно управляващ посолството на Бългрия в Албания, обясни за bTV, че по последни официални данни жертвите на труса са 24 души, 47 сa спасените, а над 450 са ранени и им е оказана първа помощ. "Няма жертви сред състава на мисията и сред българската общност. Няма постъпили сигнали за пострадали български граждани”, обясни още Мирослав Митов.

Очаква се броят на загиналите да нарасне, защото трусът от 6,4 по Рихтер стана в ранните часове на деня, докато всички са спели по домовете си. Все още не е приключило разчистването на отломките. Спасителните операции не са спрели, те продължават дори през нощта. Властите още не могат да уточнят колко от жителите на най- пострадалите градове Дуръс и Туман са останали без дом. 

Заради силните вторични трусове, жителите на Дуръс прекараха нощта на стадиона, предава BTV. В социалните мрежи бяха разпространени кадри на стотици изплашени албанци. Те очакват хуманитарна помощ – храна, вода и топли завивки, тъй като вероятно и следващата нощ ще прекарат там. 

В градовете се организират спонтанни акции за събиране на помощи и неща от първа необходимост за пострадалите. 

Правителството преговаря с хотелиери, за да настани там потърпевшите. Според сеизмолози, трус с този магнитуд не би трябвало да разрушава сгради, каквито срутвания се наблюдават в Албания.

Освен големите разрушения, в страната има проблем и с комуникациите - с електричеството и интернет.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес