Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Децата на освободени шпиони на Кремъл не знаели, че са руснаци, нито кой е Путин (ВИДЕО)

02 август 2024, 17:47 часа • 3074 прочитания

Децата на руските шпиони Артьом и Анна Дулцеви, които бяха върнати в Москва заедно с родителите си благодарение на мащабната размяна на затворници между Русия и Запада, са научили, че са руснаци, едва когато самолетът им е излетял от Анкара след размяната.

Още: След размяната: Стана ясно къде е най-големият жив опозиционер на Путин (ВИДЕО)

Те дори не говорят руски, затова диктаторът Владимир Путин ги поздравил на испански при пристигането им. Децата нямали представа също така кой е президентът на Русия, издирван от съда в Хага за систематично отвличане на украински деца.

Тези подробности представи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, който днес, 2 август, коментира за първи път размяната, състояла се предишния ден. Според него преговорите са били водени основно по оста ФСБ-ЦРУ.

Още: Еван Гершкович със смело предложение към Путин минути преди да бъде освободен (ВИДЕО)

Артьом и Анна Дулцеви бяха осъдени в Словения на една година и седем месеца затвор за шпионаж. Те са прекарали приблизително същото време в ареста. Според словенските специални служби Дулцеви са се представяли за аржентинските граждани Лудвиг Гиш и Мария Роза Майер Муньос.

Вадим Красиков е служил в специалните сили "Алфа"

Песков потвърди, че пуснатият на свобода убиец Вадим Красиков е офицер от ФСБ, който е служил в подразделението на специалните сили "Алфа", включително с няколко членове на президентската охрана.

Припомняме, че Красиков излежаваше доживотна присъда в Германия заради убийството на чеченския полеви командир Зелимхан Хангошвили.

Още: Убиецът Вадим Красиков е на свобода: Путин бил готов на всичко, за да си го върне? (ВИДЕО)

Прессекретарят на Кремъл добави, че "руските служби ще продължат да работят за връщането на свои граждани, които са в затвора в чужбина, в Руската федерация".

Размяната на затворници във формат 8-16 (Русия-Запада) се състоя на летището в Анкара с посредничеството на турското разузнаване. Сред освободените руснаци са опозиционните политици Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, ръководители на щаба на Алексей Навални и активисти. Москва пусна още американския журналист Еван Гершкович, американския морски пехотинец Пол Уилън, журналистката от "Свободна Европа" Алсу Курмашева и др. 13 души акостираха в Германия, а последните трима изброени - в САЩ, където бяха посрещнати от президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис.

Още: "Бях сигурен, че ще умра": Сълзи от радост и първи реакции след затворническата размяна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес