Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Даваха им оръжие без патрони": Пореден скандал в руската армия набира скорост

04 октомври 2024, 06:40 часа • 2161 прочитания

"Нашите военнослужещи по договор получиха бронежилетки и огнестрелни оръжия, но не и боеприпаси. И на затворниците не им беше дадено нищо. Изпратени са като пушечно месо. Така ги "смилаха" за 2-3 дни". Това е акцентът в ново видео обръщение към руския военен министър Андрей Белоусов, дело на съпругите на военните, служили под командването на "руския герой" Ксенофонтов.

Става въпрос за полковник Алексей Ксенофонтов, с позивна "Тигъра" - той има държавна награда за смелост. Той попадна във фокуса на общественото внимание в Русия, припомнете си: Умри мъчително: Клетви към руски полковник от роднини на избити руски войници

Сега съпругата на загинал под негово командване войник, Алина Болвинова, твърди, че е получила още повече жалби и оплаквания от съпруги и роднини на военни, които са били подчинени на Ксенофонтов. Ето разказа на един от тях: "През юли в 25-та бригада бяха докарани 102 души от изправителни колонии. По заповед на Ксенофонтов 30 от тях са оковани с белезници. На нашите [войници по договор] бяха дадени бронежилетки и огнестрелни оръжия, но не и боеприпаси. И на затворниците не им беше дадено нищо. Изпратени са като пушечно месо. Така ги смилаха за 2-3 дни".

Още: Чакаш тепърва съд, но отиваш да се биеш за Путин в Украйна: Изчисления колко ще са такива в Русия

"Два дни се възстановявах от тази история и всички истории с пиянски нападения ми изглеждаха като цветя. Може ли психически здрав човек да дава такива заповеди? Човек, който не обича да убива. Мисля, че не", казва Алина.

Болвинова подчертава, че при необходимост е готова да сътрудничи на разследването и е готова да разкрие имената и контактите на всички източници, "при условие, че на всички тях ще бъдат гарантирани безопасност и защита".

Болвинова се оплака, че все още отказват да ѝ издадат свидетелство за смъртта на съпруга ѝ, а военно поделение 29760, което дължи на съпруга ѝ половин милион рубли, платило дълга едва след като се вдигна шум. Истинският командир на тази част, според близък военен персонал, е Ксенофонтов, "и всички тези действащи командири изпълняват задълженията му, докато той стои отзад и командва 25-та бригада".

Призивът към Белоусов е записан и от съпругата на мобилизирания Кирил Величко. Последно се свърза с него на 18 януари 2024 г. и каза, че го водят на щурм. Според негови колеги той е загинал на 19 януари край Синковка (Купянско направление) в резултат на удар с дрон. Командирът му Андрей Иванович Сиротюк (позивна "Орел") не знае къде е Кирил и когато го попитаха как е възможно това, той блокира жената в Телеграм, твърди съпругата на загиналия и се оплаква, че след "2 дни подготовка" пращат хората в атака.

Още: Руските войници са пушечно месо заради командирите: Гневът на руските военни блогъри расте (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес