Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Датският принц Кристиан се отказва от кралска издръжка

30 юни 2023, 05:56 часа • 4104 прочитания

Датският принц Кристиан, който е втори по ред за наследяване на трона след баща му, престолонаследникът принц Фредерик, се отказа от кралската надбавка, която му се полага от 18-годишна възраст. Това бе съобщено на официалния сайт на датския кралски дворец и в социалните мрежи. Кристиян ще изпълнява кралските си задължения в ограничена степен, тъй като дворецът подчертава, че основният приоритет на кралското семейство е неговото образование. След като навърши 21 години, той ще участва повече в дейности като член на кралското общество.

ОЩЕ: Чисто, красиво, подредено: Как ще ги стигнем датчаните

Размерът на надбавката, получавани от членовете на датското кралско семейство, не е уточнен. По-рано около датския кралски дворец възникна скандал: кралицата Маргрете реши да лиши някои от внуците си от техните титли. Това засегна децата на най-малкия й син принц Йоаким: 23-годишният принц Никола, 20-годишният принц Феликс, 13-годишният принц Хенрик и 10-годишната принцеса Атина. От 2023 г. те са станали графове и графини и сега носят титлите „Тяхно превъзходителство“, а не „Негово или нейно кралско височество“. Освен това, поради новите титли, те ще имат по-малко кралски задължения в бъдеще. Кралицата твърдеше, че е взела такова решение "в името на бъдещето на монархията", а също и в желанието си да спаси внуците си от ненужни отговорности.

Но скоро след това в медиите се появи информация, че това решение е свързано с конфликта на Йоахим с по-големия му брат, престолонаследника принц Фредерик и съпругата му Мери. Твърди се, че причината за кавгата е страстта на Йоаким към жената на брат му.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес