Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данни за нов украински пробив, без ток в голям руски град, бъдещето на ЧВК Вагнер: Обзор (ВИДЕО)

22 септември 2023, 09:52 часа • 13434 прочитания

Украинската контраофанзива продължава да се развива постепенно напред и украинската армия вече извършва операции зад финалната линия на руския отбранителен вал в западната част на Запорожката област – при Върбово (18 километра югоизточно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол). Не, това не е така – едно ВИДЕО, което е от руски източник и в рамките на под 5 минути показва бойни действия, включващи напредващи украински военни, украинска военна техника и руски артилерийски обстрел по тях, предизвика сериозни спорове.

Украинците напредват – колко обаче?

(КАРТА) Анализ на видеокадрите направи един от известните профили в Twitter на офицер от запаса на украинската армия – ТУК! Той използва комбинация от кадрите във видеото и сателитните снимки, за да покаже в серия от няколко публикации, че т.нар. Линия на Суровикин е пробита и вече това е видно от видео и снимков материал. Преодолени са антитанкови окопи, минни полета и драконови зъби (специализирани препятствия срещу тежка бронирана техника) – знаков крайгълен камък в контраофанзивата.

Украинската армия напредва югозападно от Върбово, но каквото и да са направили при Работино, това не е обезоръжило руснаците откъм артилерия в този сектор на фронта. Така политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке коментира в профила си в Twitter същото видео. Той прави и промени по картата на бойните действия, показвайки, че украинците вероятно са превзели още един сектор от гористия терен в този участък на фронта. Съответно, има напомняния към него, че видеото, което коментира, е руско т.е. то със сигурност е редактирано така, че да покаже само руски успехи - въпросът е, че няма как да се скрият украинските военни с бронирани машини.

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) категорично се посочва, че украинците вече оперират зад този първи слой на руската отбрана в западната част на Запорожието, известен като Линията на Суровикин (на името на бившия командващ на руската армия в Украйна генерал Сергей Суровикин). Линията е съставена от минни полета, конвенционални окопи, антитанкови препятствия и окопи срещу бронирана техника. ISW обаче подчертава, че от видеото не става ясно дали посочените позиции са удържани от украинците. Заключението обаче е, че щом са тръгнали напред с тежка военна техника, значи са достатъчно уверени, че руският артилерийски огън не може да ги спре. Освен това ISW обръща внимание на статия и на The Wall Street Journal, в която е цитиран украински офицер, пожелал да остане анонимен. Той казва, че има украински пробив в Запорожието с тежка бронирана техника и че украинската армия вече е почти до Новопокроповка (13 километра юг-югоизток от Орехов) – за второто обаче още няма визуални доказателства. Същото твърдение има и в един от отговорите под публикацията в Twitter на украинския офицер от запаса (Tatarigami) – в това твърдение се казва, че украинците вече оперирали от две седмици зад драконовите зъби, с уточнение, че вероятно повечето от операциите са пехотни.

"Това е първият наблюдаван случай на украински сили да използват бронирани машини извън руската трислойна отбрана. Присъствието на украински бронирани превозни средства отвъд крайната линия на текущия руски отбранителен слой показва, че украинците са осигурили пробива си в първите две линии на този слой достатъчно, за да прокарат такива превозни средства. Украинските сили вероятно са потиснали руската артилерия и други противотанкови системи в района достатъчно, за да придвижат превозните си средства напред. Възможността украинците да преминат с бронирани превозни средства до и през най-страшните руски отбранителни съоръжения, предназначени да ги спрат и да управляват тези превозни средства в близост до подготвени руски отбранителни позиции, са важни признаци за напредък в украинската контраофанзива", гласи констатацията на ISW. И се уточнява отново – украинската армия има бавен, но непрестанен напредък в Запорожка област.

Военни уроци: Как трябва да се бие Украйна срещу Русия (ВИДЕО)

(КАРТИ) Юлиян Рьопке обаче посочва анализи на разузнавателната платформа OSINT, според които в участъка на фронта "Времевски", на границата между Донецка и Запорожка област – направлението Велика Новоселка към Бердянск, руснаците са си върнали някои позиции по линията Новодонецко – Новомайорско (13 – 19 километра югоизточно от Велика Новоселка).

По другите участъци на фронта

(КАРТА) Говорителят на украинското командване "Изток" Иля Йевлаш обяви, че украинците са напреднали към Одрадовка (9 километра южно от Бахмут), имало и още успехи до Андревка (10 километра юг-югозапад) и Курдюмовка (12 километра юг-югозапад от Бахмут). Йевлаш добави, че украинците вече упражняват артилерийски огневи контрол на пътя към Горловка, откъм Клещеевка. Боеве има и при Берховка (6 километра северозападно от Бахмут). Украинският генщаб съобщава в сутрешната си сводка за пореден неуспешен опит на руснаците да си върнат Андреевка.

Ще деокупираме Бахмут и още два града, имаме план. Няма да го споделя сега, каза украинският президент Володимир Зеленски при визитата си в САЩ, цитиран от CNN.

Руски войници: Пращат ни на сигурна смърт, за да върнем загубеното при Бахмут (ВИДЕО)

В Луганска област (линията Сватово – Кремена, както и направлението към Купянск, отново няма потвърдени големи промени на позиции. Най-сериозните боеве са по линията Петропавловка – Синковка (7-9 километра изток-североизток от Купянск) и Новоселовка (14 километра северозападно от Сватово). Продължават схватките и при Кремена – Диброва и Шепилово, на 7-8 километра юг-югозапад от самата Кремена.

Без ток в Тула

Снощи, в Тула имаше спиране на тока в рамките на поне шест улици, според информация на контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС. В агенцията се появи и обяснение от местната власт за "звуците на взривове" в града – вероятно било от самолет, преминал свръхзвуковата бариера. Същевременно местната власт не отрича спирането на тока, но било "техническа неизправност" – а видеокадри от охранителна камера показват, че не изглежда случилото се да е заради свръхзвуков самолет.

Бъдещето на ЧВК Вагнер

Изглежда в Руската федерация се готви приемане на закон, според който "Росгвардия" ще се разшири с доброволчески формирования, което вероятно определя бъдещето на наемниците на Евгений Пригожин - ЧВК Вагнер. В Телеграм един от популярните руски военни блогъри пише, че е имало среща между ръководителя на "Росгвардия" Виктор Золотов, сина на Евгений Пригожин – Павел, и Антон Йелизаров, един от знаковите командири на "Вагнер" с позивна Лотус. На нея се обсъждало как да бъде опазена структурата на ЧВК Вагнер. А днес, 22 септември, се очаква официално руски депутати да представят законопроекта за разширението на "Росгвардия".

ОЩЕ: Украинският пробив на юг от Бахмут: Какви са последиците за руската военна мощ (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес