Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данни на ООН: Юли e най-смъртоносният месец за украински цивилни от почти две години

10 август 2024, 15:37 часа • 2508 прочитания

През юли във войната в Украйна са убити най-малко 219 цивилни украинци и са ранени 1018 души, което го прави "най-смъртоносният месец за цивилни" от октомври 2022 г. насам, съобщи Службата на ООН за правата на човека.

"Големият брой жертви през юли продължава тенденцията на увеличаване на загиналите сред цивилното население от март 2024 г. насам", се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

90% от жертвите са на контролираната от Украйна територия

Преобладаващата част от цивилните жертви (90%) и щетите на образователни и здравни заведения (86%) продължават да се случват на контролираната от Украйна територия през юли.

Още: Z-пропагандата създаде ВИДЕО с лъжи за детската болница "Охматдит" и пак показа некадърност

На 8 юли сутринта Русия извърши масирана въздушна атака срещу Украйна, насочена срещу Киев, Днепър и Кривой Рог, наред с други градове, при която загинаха над 40 души и бяха ранени най-малко 147, включително седем деца.

По време на руската ракетна атака на 8 юли беше поразен най-големият детски медицински център в Украйна - "Охматдит". Двама души, включително един лекар, бяха убити, една болнична сграда беше разрушена, а четири други повредени.

Момче, което е било евакуирано от детската болница в "Охматдит" след атаката, е починало в друга киевска болница на 10 юли.

Още: Украйна призова съда в Хага да се задейства след руската атака по детската болница

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. по оценки на ООН са загинали поне 11 520 цивилни. Ранени са най-малко 23 640 души.

Действителният брой на цивилните жертви вероятно е много по-висок.

Броят на загиналите и ранените в боевете непосредствено след избухването на пълномащабната война все още не е напълно отчетен, а някои от районите, където от началото на 2022 г. се водят най-тежките боеве, все още са под руска окупация, което прави почти невъзможно разследването от външни наблюдатели. 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес