Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дания: Бивш шеф на военното разузнаване с обвинение за изтичане на класифицирана информация

10 януари 2022, 17:43 часа • 2133 прочитания

Бившият ръководител на датското военно разузнаване Ларс Финдсен е задържан по подозрение в изтичане на строго класифицирана информация, съобщи Евронюз.

Финдсен беше отстранен от длъжност миналата година. Той беше начело на Датската служба за военно разузнаване (FE) от 2015 до 2020 г. и един от четиримата настоящи или бивши служители в двете разузнавателни служби на Дания, арестувани през декември.

В понеделник Окръжният съд в Копенхаген отмени забраната на медиите да идентифицират Финдсен като един от заподозрените.

Финдсен е задържан под стража за един месец след ареста и отрича обвиненията.

Датските власти все още не са разкрили подробности за предполагаемото изтичане на строго класифицирана информация.

Скандалът засяга FE, която отговаря за защитата на Дания от външни заплахи, както и вътрешната Датска служба за сигурност и разузнаване (PET).

Преди да поеме FE, Финдсен отговаряше и за PET от 2002 до 2007 г. Той се оттегли от разузнавателната служба, след като беше обвинен в незаконен шпионаж на датски граждани, въпреки че наскоро беше оправдан от комисия.

Съобщава се, че ако бъде признат за виновен за разкриване на "строго класифицирана информация", 52-годишният Финдсен може да получи до 12 години затвор.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес