Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дай ми 1000 украински деца: Зеленски обясни какво Моди може да направи с Путин

28 октомври 2024, 17:37 часа • 1440 прочитания

Индийският премиер Нарендра Моди може да помогне за връщането на насилствено депортираните украински деца от Русия. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за The Times of India, което бе публикувано в YouTube канала на канцеларията на президента на 28 октомври.

"Много е важно големите държави, включително Индия, да се присъединят към коалицията за връщане на децата. Около 40 държави вече се присъединиха към нея, но в действителност, за съжаление, много малко от тях успяха да ни върнат част от децата", каза Зеленски.

Третата точка от комюникето от срещата на върха за мир беше посветена именно на проблема с отвлечените украински деца, припомни Зеленски.

Още: Украйна и Индия с 4 споразумения, Зеленски и Моди почетоха паметта на украинските деца (ВИДЕО)

"Може да се обади на Путин и да го накара да върне децата. Моди може да направи това, той има голямо влияние. Просто директно да му каже: "Дай ми 1 000 деца, аз ще ги върна в Украйна". Това е реална стъпка. Той [Путин] е взел десетки хиляди деца. Нека Моди да върне 1000 от тях. Ако всеки влиятелен човек върне 1000 деца, ние ще можем да си върнем повечето дечица", каза президентът.  

Според Зеленски този въпрос трябва да бъде повдигнат на срещата на Г-20. Всеки световен лидер, по думите му, може да поеме отговорност и да върне в родината им определена част от украинските деца.

Зеленски: Срещата на Моди с Путин е съкрушителен удар и огромно разочарование (СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес