Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Да изведем от тъмнината истинския мир": Аплодисменти за Зеленски в Германия (ВИДЕО)

11 юни 2024, 17:20 часа • 2122 прочитания

"Ние няма да оставим тази война като наследство след нас. Ние ще сложим край на тази война. Ще я приключим при нашите собствени условия". Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в реч пред депутатите в германския парламент на 11 юни.

Лидерът е в Берлин, където участва в конференция за възстановяването на Украйна: Половината мощности за ток в Украйна вече ги няма: Зеленски.

Любопитното е, че представителите на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ отсъстваха по време на речта на Зеленски в Бундестага. Формацията спечели второ място на европейските избори в страната. Останалите приветстваха думите на украинския президент, като се изправиха на крака и го аплодираха.

Още: Реабилитация? Германската крайна десница изгони свързан с Русия и Китай евродепутат

"Путин трябва лично да загуби и да понесе отговорност за всяко престъпление"

„Искаме да дадем шанс на дипломацията", каза Зеленски относно предстоящата конференция за мир, която ще се проведе в Швейцария на 15-16 юни. Той отново обвини Русия, че се е опитала да попречи на провеждането на форума, в която участват над 100 държави и международни организации.

"Разделена Европа никога не е била мирна, разделена Германия никога не е била щастлива. Украйна се бори срещу опитите на Русия да раздели страната. Потиснатите народи трябва да се борят срещу своите потисници", добави още украинският президент, цитиран от сайта на Бундестага. Той заяви, че Украйна ще сложи край на войната в името на сигурността на цяла Европа, намеквайки, че няма да направи никакви териториални отстъпки пред диктатора Владимир Путин.

Още: Зеленски и Макрон подписаха споразумение за 200 милиона евро: За какво ще бъдат използвани парите? (СНИМКИ)

"След тази война Украйна заслужава мир. Който е започнал войната, трябва да поеме отговорност за всяко престъпление, извършено по време на тази война. Руската армия оставя след себе си десетки гробища. От друга страна, Европа трябва да бъде пространство за "силен мир“. Путин е свикнал да подчинява", каза Зеленски. В „наш общ интерес“ трябва да бъде „Путин лично да загуби“, подчерта той.

Президентът на Украйна изрази особена благодарност за доставката на ПВО Patriot - трети такъв комплекс ще замине от Германия за страната му.

Председателят на Бундестага увери Зеленски, че мястото на Украйна е в ЕС и НАТО.

Още: Зеленски: Само украинският народ може да реши дали съм легитимен, не Путин

Зеленски: Дайте ни всички оръжия, с които да прогоним руснаците

Преди това Зеленски даде обща пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц. Той призова западните съюзници да снабдят Киев с всички нужни оръжия, с които Украйна да изтласка руските сили напълно от своята територия.

"Въпросът е дошъл ли е моментът нашите партньори да ни дадат всички оръжия, за да можем да изтласкаме руснаците? Настъпил е", отговори сам Зеленски.

Още: Зеленски: Без контрол върху Украйна на Русия ще й се наложи да бъде нормална държава, а не колониална империя (ВИДЕО)

Президентът коментира и необходимостта от мобилизация в Украйна. "Гледам на това абсолютно трезво, защото нашата мобилизация се провежда заради военното положение, заради състоянието на война. Виждам, че този въпрос съществува в обществото, разбира се. Това не е първият ден на войната. Но ако искаме да запазим държавата си, тогава трябва да я защитаваме“, отбеляза Зеленски, цитиран от УНИАН.

Още: Числото руски войници, които трябва да умрат, за да се огъне Путин: Украинска оценка

"Тази война продължава само защото Путин има възможност да продължи терора и атаките срещу Украйна. След като способността на Русия да тероризира съседите си бъде ограничена, тя най-накрая ще бъде принудена да намери път към реален мир, защото това е ключовото предимство на Путин - контролираните ракетни удари, въздушните бомби, ударните безпилотни самолети. Заедно трябва да осигурим затъмнение на руския терор, за да изведем от затъмнението възможността за истински мир. И заедно с Германия сме в състояние да направим това", заяви Зеленски.

Днес Шолц обяви, че Берлин скоро ще прехвърли на Украйна третата система Patriot, още една ПВО система IRIS-T, Gepard, ракети и боеприпаси.

Още: Ветеран от Втората световна опита да целуне ръка на Зеленски, но получи прегръдка от президента (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес