Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

CNN публикува видео, в което руски войници хладнокръвно разстрелват двама цивилни украинци

12 май 2022, 10:05 часа • 39462 прочитания

CNN е получила видео на хладнокръвно убийство на двама цивилни украинци, уловено от камера за наблюдение в украинска автокъща. И двамата са застреляни в гръб, в противоречие с т.нар. правила на войната, които забраняват нападението срещу цивилни. Сега инцидентът се разследва от украинската прокуратура като военно престъпление.

Според CNN едната от жертвите е собственик на ограбената впоследствие автокъща, чието име не се разкрива. Другият е Леонид Алексеевич Пляц, 68-годишен мъж, който работел там като охранител.

Кадрите, публикувани от CNN, показват първия опит на Русия да превземе Киев през март. На главния път към столицата се водят тежки боеве, като украинските войски се сражават с руските войски и танкове, за да спрат настъплението.

"Но това, което се случва до автокъщата на 16 март, не е бой между войници или дори между войници с въоръжени цивилни. Това е страхливо извършено, хладнокръвно убийство на двама невъоръжени мъже", коментира американската телевизия. Изстрелите са произведени в гръб.

Видеото показва руски войници, които се опитват да влязат в автокъщата, стрелят по брави и чупят прозорци.

Когато собственикът се приближава с вдигнати ръце, те го спират и явно го претърсват за оръжие. Тогава идва Пляц и също го претърсват. Води се някакъв разговор, преди войниците да се обърнат и двамата цивилни да тръгнат обратно към поста за охрана. Тогава единият от войниците стреля по цивилните в гръб. 

Докато войниците претърсват предприятието, Пляц е още жив. На видеото се вижда как се изправя с мъка и накуцва обратно към поста си. Той успява да стигне до телефона и да извика помощ, но пристигналите доброволци не успяват да го спасят.

CNN е поискала коментар от руското Министерство на отбраната, но не е получила отговор.

Видеото можете да видите на сайта на CNN.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Откриха нов масов гроб с 44 тела на цивилни край Изюм

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес