Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

CNN: Мрежа от саботьори, подкрепяна от Украйна, вероятно е зад атаките с дронове в Русия

05 юни 2023, 16:50 часа • 2843 прочитания

Украйна вероятно е създала мрежа от проукраински саботьори на руска територия, които да извършват стратегически атаки с дронове. Това пише CNN на 5 юни.

Според американската медия няколко души, запознати с американското разузнаване по въпроса, са заявили, че проукраински агенти и "оперативни работници, добре обучени в този вид война", са снабдени с произведени в Украйна дронове.

Вероятно Украйна е използвала "добре отработени контрабандни маршрути" по украинско-руската граница, за да изпрати дронове или компоненти за тях в Русия.

Американски служители смятат, че тези агенти вероятно са отговорни за атаката с дрон, насочена срещу Кремъл в началото на май, пише CNN. Тогава Киев отрече да има нещо общо.

Все още обаче не е ясно дали същите хора стоят зад други атаки с дронове като тази, която беше насочена срещу високи сгради в Москва в края на май.

ОЩЕ: Имали са други цели: Защо дроновете, атакували Москва, не се взривиха

Според източници, запознати с американското разузнаване, зачестилите удари с дронове на руска територия са "кулминация на месеци усилия" от страна на Украйна за "създаване на инфраструктура за подобни саботажи".

Службата за сигурност на Украйна нито потвърждава, нито отрича участието си, когато е била потърсена за коментар от CNN.

Представители на САЩ и други западни държави заявиха пред медията, че това е "интелигентна военна стратегия, която може да пренасочи руските ресурси към защита на собствената им територия" преди контранастъплението на Украйна.

ОЩЕ: NYT: САЩ смятат, че вероятно украинците стоят зад атаката с дронове срещу Кремъл

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес