Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цинизъм: "Не обстрелваме цивилни", твърди Кремъл след удара с над 50 жертви (ВИДЕО)

06 октомври 2023, 16:46 часа • 3705 прочитания

Русия демонстрира поредна доза пренебрежение към моралните норми, след като първо порази с ракети украинското село Хроза и уби най-малко 52 души, а после заяви, че не обстрелва цивилни обекти.

Още: След руското зверство в Хроза: Призиви към Шолц да даде ракети "Таурус" на Украйна

"Повтаряме, че не нанасяме удари по цивилни обекти. Ударите се нанасят по военна инфраструктура, военнослужещи и представители на военното ръководство" - така коментира случилото се говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на 6 октомври, ден след атаката.

Още вчера обаче украинското правителство и местните власти в Харков заявиха, че нападението е било целенасочено и че в близост няма военни обекти.

Ударът в Хроза

Данните за жертвите и ранените в Хроза, Харковска област, постоянно се актуализират, но е ясно, че поне 52 души са сред жертвите, включително 6-годишно момиче. Има и пострадали, в това число деца.

Още: Русия изби 10% от жителите на украинско село, дошли на помен (ВИДЕО)

Зверството на Русия бе извършено в ранния следобед на 5 октомври, четвъртък. Ударът е бил по магазин и кафене в селото - в момент, когато там са се събрали множество цивилни. В кафенето е имало панихида за местен жител.

Президентът Володимир Зеленски нарече случилото се "напълно умишлен терористичен акт", а международната общност осъди руското ракетно нападение.

Тази сутрин в Харков стана поредно руско военно престъпление: Русия порази жилищни сгради в Харков, 10-годишно дете загина (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес