Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чужди военни бази в Украйна: Резников предложи конституционни промени

19 юли 2023, 08:44 часа • 2345 прочитания

Украинският министър на отбраната Олексий Резников направи предложение да се внесат промени в конституцията на страната, които да направят възможно разполагането на чуждестранни военни бази в Украйна.  

Заложената в момента в украинската конституция норма, че на територията на страната не се допускат чужди военни бази, вече е леко остаряла, а реалността за украинците се е променила, пише Резников в своя авторска статия „НАТО без емоции. Какво получихме на срещата във Вилнюс“ в Liga.net.

"Ясно е, че ако е необходимо, може да се намери юридическа формула, за да не се нарича базата "база", а някакъв вид "център за взаимодействие и обмяна на опит" или нещо подобно. Но защо е нужно? Трябва да премахнем това ограничение, което е загубило своята актуалност, за да няма и спекулации“, смята Резников.

ОЩЕ: Резников: Украйна изпълни три ключови условия за членство в НАТО 

Освен това, според министъра, член 17 от Конституцията на Украйна, който засяга защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, следва да бъде допълнен, за да позволи Украйна сама да избира механизми за защита и по-конкретно присъединяване към различни организации и международни договори. „Това по-ясно ще разкрие и нормализира идеята за европейски и евроатлантически курс, заложена в параграф 5 от преамбюла“, пише Резников.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес