Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четирима служители на АЕЦ "Запорожие" са били ранени при последния обстрел

29 август 2022, 14:20 часа • 1864 прочитания

Украинската държавна компания „Енергоатом“ съобщи, че четирима служители на АЕЦ „Запорожие“ са били ранени при последния руски обстрел срещу град Енергодар, намиращ се в близост до най-голямата атомна централа в Европа.

Руските атаки от неделя вечер раниха и още шестима цивилни. Москва и Киев пак се обвиняват взаимно за обстрела.

Дмитрий Орлов, украинският кмет на Енергодар, заяви, че обстрелът е бил извършен в трети и пети микрорайон на града - на около 5,5 км от атомната електроцентрала. При обстрела са се запалили автомобили, а една жилищна сграда била ударена директно, каза той.

Евгени Балицки - ръководител на подкрепяната от Русия военно-гражданска администрация на Запорожка област, заяви, че девет души са били ранени при три целенасочени попадения в жилищни сгради. Владимир Рогов, член на назначения от Русия съвет в окупираните части на Запорожие, обвини за нападението „бойците на Зеленски".

Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски – Андрий Ермак, написа в Telegram: „Руски терористи обстрелват Енергодар. Те провокират и се опитват да изнудват света. Обстрелват Никопол, Марганец и имитират "отговор" в Енергодар, въпреки че те са тези, които стрелят. Ядреният шантаж не трябва да остава без отговор".

ОЩЕ: АЕЦ "Запорожие" отново е свързана с украинската мрежа

Обстрелът стана дни преди началото на мисията на Международната агенция за атомна енергия на ООН в АЕЦ „Запорожие“. 14 експерти, включително генералният директор Рафаел Гроси, тръгнаха към окупираната руска територия в понеделник, за да осигурят безопасността и правилното функциониране на ядрената централа.

Мисията бе приветствана от Г-7. Изненадващо, същото стори и постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов. Той опита да припише на Москва заслугите за визитата на експертите от МААЕ. „Русия допринесе значително за подготовката на тази мисия. Надяваме се, че посещението на МААЕ в централата ще разсее многобройните спекулации за неблагоприятното състояние на Запорожката атомна електроцентрала", каза Улянов, цитиран от РИА и CNN.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба също даде брифинг по темата в Стокхолм този понеделник и обяви, че Русия незабавно трябва да се оттегли от окупираната територия около АЕЦ-а. „Украйна отдавна иска от МААЕ да получи достъп до централата", каза Кулеба и добави, че "без преувеличение, тази мисия ще бъде най-трудната в историята на МААЕ, като се имат предвид активните бойни действия, предприети от Руската федерация".

ОЩЕ: Украинците вече са убедени как руснаците искат да ги набедят за ядрен инцидент

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес