Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четирима пасажери с глоби от по 10 000 паунда - скрили, че идват от рискови за коронавирус страни

17 февруари 2021, 13:14 часа • 3396 прочитания

4 души, пътуващи към Великобритания, са глобени с по 10 хил. паунда. Пътниците са спрени на летище Бирмингам от полицията, която установява, че те не са декларирали, че пристигат от страна от "Червен списък", съобщава BBC. В момента в него има 33 държави!

Всички пътуващи от държави в този списък са длъжни да го съобщят на британските власти и да са под задължителна 10-дневна карантина на хотел. Ако по някакъв начин карантината е нарушена, ще бъде налагана глоба от 10 хил. паунда, спрямо нови рестрикции, наложени от тази седмица, като още по-лошо - ако скрият от властите, че идват от една от 33-те страни в червения списък към момента, то ги грози и до 10 години затвор.

Отворени са и мейл, както и телефонни линии за връзка с властите, където може да се подава жалба срещу човек, нарушаващ карантината си или задължението си за такава.

"Още в средата на деня, в който наложихме новите правила, имахме случаи на 6 души, които декларираха, че идват от високорискова страна и бяха поставени под задължителна карантина в хотел.", разкрива пред медиите служител на полицията, "Имахме и такива, които пропуснаха да декларират това си  задължение, като техният план не проработи. Нарушителите са установени и всеки е глобен с 10 хил. паунда.", допълни той.

Държави от червения списък включват Португалия, Бразилия и Южна Африка.

Летище Бирмингам е едно от петте летища в Англия, където някой идващ от високорискова държава, може да бъде карантиниран в хотел. Пътниците под карантина трябва да платят по 1750 паунда за 10 дневен престой, което включва престой, транспорт и тестване. Ако има втори спътник, с който да се споделя стаята, за него се доплаща 650 паунда, което прави тотал от 2400 за двамата. За дете таксата е 325 британски лири.

Адела Петрова
Адела Петрова Отговорен редактор
Новините днес