Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чешкият президент: Границите трябва да останат затворени за една година

21 април 2020, 11:28 часа • 2106 прочитания

Границите, затворени за да се спре разпространението на коронавируса в Чехия, трябва да останат в това състояние още една година. Това е заявил чешкият президент Милош Земан в интервю за пражката радиостранция "Честота-1", пише украинският сайт korrespondent.net.

"Държавните граници трябва да останат затворени поне още една година. В противен случай пътуванията в чужбина могат да доведат до нова вълна на епидемията", заявил Земан. Според него гражданите на страната му могат да използват това време за пътуване из пределите на Чехия и за любуване на нейните красоти.

Междувременно, чешкият външен министър Томаш Петричек заяви наскоро, че правителството планира да разгледа въпроса с отварянето на границите за чешките предприемачи. След това и ограниченията за свободно излизане и влизане в страната от и в Словакия и Австрия.

Страната е в извънредно положение от 12 март, а на 16 март бе въведена национална карантина. Към момента заразените с коронавирус в Чехия са 6914, смъртните случаи са 196, а оздравелите са 1597.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес