Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чешкият премиер смени курса към Русия по отношение на Сирия

16 април 2018, 06:20 часа • 4063 прочитания

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш преразгледа отношението си към удара на САЩ, Великобритания и Франция по Сирия. Бабиш направи изявление пред журналисти в Прага след срещата си с държавния глава Милош Земан, който пък обяви за пореден път, че Запада е разрушил и разрушава Близкия изток, като директно обяви за "дебили" западните лидери - защото правят за трети път една и съща грешка.

"Би било по-добре ако ударът по Сирия беше нанесен след получаването на съответния мандат от Съвета за сигурност на ООН", подчерта Бабиш, който заяви в събота (14 април), че " ударът по сирийския режим, който с извършва нападение срещу гражданско население с използване на химическо оръжие, беше неизбежен".

Премиерът критикува и изявленията от събота на министъра на отбраната Карла Шлехтова и министъра на външните работи Мартин Стропницки, избързали, според него, да заявят еднозначна оценка на удара по Сирия след идването в Прага на първите съобщения за него от Близкия изток.

"Проблемът, навярно, е в това, че двамата ни министри се съревноваваха кой по-рано ще направи изявление, правеха пресконференции. Констатирам, че изявленията им не бяха изразяване на позиция на цялото правителство", каза Бабиш.

Чешкият премиер призова към по-бързо дипломатическо урегулиране на конфликта в Сирия. За решаването на тази задача, според него, трябва да си сътрудничат, преди всичко Русия, ЕС, САЩ, Турция и Израел. При това ЕС би трябвало да бъде по-активен по сирийския въпрос, смята Бабиш.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес