Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чешки депутат: Играхме ролята на полезни идиоти!

20 май 2021, 13:55 часа • 1760 прочитания

Депутатът от чешкия парламент Ян Хрнчирж (Jan Hrnčíř) прави потресаващ анализ за отредената роля на страната в инцидента в оръжейните погреби край село Врбетице през 2014 г. Признанията на депутата са отразени в интервю за изданието Parlamentní listy под откровеното заглавие "Врбетице? Играхме ролята на полезни идиоти. Западът не ни подкрепи и сега трябва отново да се оправяме сами".

Във връзка с неотдавнашната годишнина от Втората световна война Ян Хрнчирж говори за „неприемливи опити за пренаписване на историята и желанието да се омаловажат щетите, нанесени от германските нацисти на чешката земя“. Депутатът коментира още „политически организации с нестопанска цел“ и „съвременни политици от Комсомола“. Той одобрява присъствието на техния посланик Пивонка на военния парад на Червения площад на 9 май.

Parlametní listy: Вие написахте в социалните мрежи, че „сте против пренаписването на толкова модерната днес история“. Вие написахте това във връзка с годишнината от края на Втората световна война. Кой и защо според вас пренаписва историята?

Ян Хрнчирж: Налице е все по-осезаема тенденция в обществото да се пренаписва историята и най-вече да се подценява вредата, която германските нацисти нанесоха на чешката земя и чешкия народ по време на Втората световна война. Паралелно с това се провежда някаква странна и неприемлива кампания, чиято цел е да ни убеди и на първо място нашето младо поколение, че германската окупация на Чехия е само един от историческите епизоди, сполетели държавата ни. Нищо необичайно. Паметниците на освободителите се демонтират и малцина празнуват годишнината от деокупацията. Зад това стоят различни политически организации с нестопанска цел и съвременни комсомолски политици, свързани с тях, които сеят тази „истина“.

Отношенията ни с Русия достигнаха точка на замръзване по случая Vrbetice. Как ги оценявате няколко седмици след публикуването на тази информация?

- С течение на времето става ясно, че просто няма доказателства за присъствието на руски агенти във Врбетице. Полицията представи само косвени доказателства, въз основа на които дори не е възможно да се образува дело срещу някого. За мен е странно, че в ситуация, в която всичко е толкова лошо с доказателства, властите отиват до такъв гръмък дипломатически и медиен конфликт с Русия.

- Какво можете да кажете ... за Ян Хамачек (външен министър) във връзка с планираното му пътуване до Русия?

- Във всеки случай министърът, който се представя много неловко като Джеймс Бонд, ни направи за смях на международната сцена и трябва незабавно да подаде оставка.

- Както вече казахте, отношенията ни с Русия сега не са най-добрите. Лошо ли е това отношение, че чешкият посланик Пивонка присъства в такъв момент на Червения площад, където се провеждаше военен парад в деня на победата над нацизма? Част от опозицията е възмутена от това... Какво е нашето отношение към Русия сега?

- Считам участието на Пивонка в парада в чест на годишнината от края на Втората световна война като израз на уважение към героите, воювали в тази война за нашата свобода. Много се зарадвах, че посланикът запази здравия разум, както повечето европейски дипломати, които присъстваха на този парад.

- Как ще се отрази делото Vrbetice на отношенията ни с Руската федерация в бъдеще? И не мислите ли, че нашите съюзници не ни подкрепиха достатъчно в тази ситуация?

- Ясно е, че отношенията с Русия всъщност ще приключат за дълго време и че ще понесем икономически загуби. Нашите пивоварни и индустрии ще плачат и несъмнено германците ще се смеят. Изглежда, че отново играхме ролята на полезни идиоти, както се е случвало няколко пъти в историята за изостряне на отношенията. Според мен всичко това се дължи на промени в ръководството на Съединените щати и Чехия може просто да бъде въвлечена в някаква игра на специалните служби. Западът, както винаги, не ни подкрепи и отново ще трябва сами да оправим всичко.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес