Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черна гора обмисля пълно затваряне на държавата

23 март 2021, 14:00 часа • 1741 прочитания

Цялостното затваряне на държавата е вариант, който предлага Институтът за обществено здраве на Черна гора, предава МИА. Такова решение обаче не може да се вземе без оценката на други отговорни институции и преди всичко на министерствата на икономиката и на финансите, заяви държавният секретар на здравното министерство Борко Байич.

Според него, от гледна точка на епидемиологичният риск, най-добре би било да се затворят границите със съседните държави.

Има няколко варианта за сдържане на преминаването през границата. На първо място са така наречените ваксинационни паспорти, т.е. потвърждение, че дадено лице е ваксинирано, потвърждение, че е преболедувал от коронавирус и PCR тест като гаранция, че не е бил заразен през последните 72 часа, каза Байич.

Той допълни, че през последните дни епидемичната обстановка е стабилна, като подчерта, че мерките в страната са строги.

Според него, затварянето е най-добрият начин да се намали епидемичният риск при положение, че мерките не се спазват стриктно.

Байич заяви, че държавите, които въведоха локдаун, успяха да намалят стъпката от нови случаи, но подобен ефект трае само няколко месеца, а решението за подобен режим не се взема лесно.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес