Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чехия блокира мераците на някои свои политици за ползване на "Спутник V" преди европейско разрешение

19 март 2021, 05:41 часа • 1528 прочитания

Сенатът (горната камара) на чешкия парламент прие резолюция, изискваща републиката да използва руската коронавирусна ваксина "Спутник V" (Sputnik V) само след регистрацията ѝ от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Това съобщава пресслужбата на най-висшия законодателен орган в страната, предаде БГНЕС.

"Използването [в Чешката република] на ваксината "Спутник V" не трябва да бъде разрешено, докато не премине стандартния процес на одобрение в EMA", се казва в документа.

По този начин сенаторите, според пресслужбата, са изразили подкрепа за министъра на здравеопазването на Чешката република Ян Блатни, който обяви на 10 март отказ да разреши употребата на руската ваксина в страната без предварителна регистрация в EMA.

"Няма да разреша прилагането на "Спутник V" като изключение от настоящите правила за регистрация на лекарства за употреба в Чешката република. Позицията ми няма да се промени, докато съм министър. Ваксинацията в републиката ще се извършва само с лекарства, одобрени за употреба от ЕМА", каза Блатни.

В интервю, публикувано по-рано на 10 март в Parlamentskaya Gazeta, чешкият президент Милош Земан заяви, че ще предложи на министър-председателя на републиката Андрей Бабиш да освободи министъра на здравеопазването поради противопоставяне на плановете за обществени поръчки на "Спутник V". Премиерът, коментирайки тези думи на държавния лидер, заяви, че не планира да прави промени в състава на правителството си.

В Чехия на 27 декември 2020 г. започна ваксинацията срещу коронавирус. 1 215 430 жители са получили ваксини до момента. Страната с население от 10,46 милиона души получава ваксини, произведени от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, американската Moderna и британско-шведската компания AstraZeneca.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес