Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Част от собствеността на един от най-големите британски вестници отиде при офшорка

31 януари 2019, 06:45 часа • 1677 прочитания

Руският бизнесмен Евгений Лебедев е продал 20% от компанията "Лебедев Холдингс", която притежава контролния пакет акции от лондонския вестник Evening Standard, съобщава The Financial Times (FT), цитиран от БГНЕС.

По данни на FT неизвестен инвеститор е платил през декември почти 14 милиона паунда за дела в "Лебедев Холдингс". Купувачът е компания регистрирана на Каймановите острови. Самоличността на нейния собственик, който фактически притежава 18% от акциите на Evening Standard, трудно може да бъде установена заради особеностите на законодателството на британската отвъдморска територия. Представители на Лебедев са отказали да коментират пред FT кой е купувачът.

Британските закони, отговарящи за прозрачността на големите компании и задължаващи да се разкрият имената на акционерите, които притежават над 25% дял, в този случай не са били нарушение. Въпреки това сделката може да предизвика въпроси на британските власти, особено след като 30% дял от притежавания от Лебедев вестник The Independent беше продаден през 2017 г. на саудитски бизнесмен.

"В демократичните държави е важно информацията за собствениците на медиите да бъде открита и прозрачна. Само тогава хората ще разполагат с достатъчно информация, за да оценят мотивите за една или друга публикация", заяви британският депутат Пол Фарели, който е член на комисията за цифрови технологии, култура, медии и спорт. "Evening Standard е най-влиятелният вестник в британската столица. При новия собственик тя стана по-политизирана. За това имаме още повече причини да бъде честно разкрита структурата на нейната собственост", добави парламентаристът.

В края на 2017 година чистият дълг на "Лебедев Холдингс" е нараснал с 15%, достигайки 136 милиона паунда. През 2009 година Евгений и неговият баща Александър Лебедев придобиха за символичната сума от 1 паунд вестник Evening Standard, а през 2010 при сходна сделка купиха The Independent. Evening Standard, който се разпространява безплатно, няколко години поред беше на печалба, но в края на 2017 г. регистрира загуба от 10 милиона паунда.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес