Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Charlie Hebdo скандализира с карикатура на 3-годишния Аяйлян

15 септември 2015, 12:43 часа • 6132 прочитания

Френското сатирично издание Charlie Hebdo, в чиято редакция тази година бе извършен атентат, публикува карикатура на 3-годишния Айлян Курди.

На една от карикатурите е нарисувано детето, чието тяло почти цялото е във водата. До вълните е изобразен христос, който казва: „Християните ходят по вода. Мюсюлманските деца потъват.“. Карикатурата е озаглавена: „Доказателство, че Европа е християнска“, пише The Independent.

Карикатурите предизвикаха сериозна вълна от недоволство и критика. Обществото на тъмнокожите адвокати възнамерява да подаде иск в Международния наказателе съд. По думите на ръководителя на организацията Питър Хърбърт Charlie Hebdo е расистко и ксенофобско списание, което пропагандира нетърпимост и притеснения.

По думите на авторите на карикатурата обаче те са използвали расистки и религиозни стереотипи, за да ги осмеят.

“Всеки път, когато рисуваме карикатура на Мохамед, всеки път, когато рисуваме карикатура на пророка, всеки път, когато рисуваме карикатура на Бога, ние защитаваме свободата на вероизповеданието. Ние провъзгласяваме, че Бог не трябва да бъде политическа или публична фигура... Да, (ние защитаваме) и свободата на словото, но и свободата на вероизповеданието. Религията не трябва да бъде политическо заявление“, заяви след атентата новият главен редактор на сатиричното издание Жерар Биар пред NBC News.

Айлян Курди е пътувал заедно с роднините си в гумена лодка към Гърция. По пътя тя се обръща и загиват най-малко 12 души, сред които майката и по-големия брат на Айлян. С помощта на роднини семейството на Курди е успяло да се прехвърли от Сирия до Турция. От там те планирали да заминат при свои близки в Канада, но тамошните власти са отказали да ги приемат. В резултат заедно с други бежанци те се насочили към гръцкия остров Кос.

По думите на бащата на Айлян след като лодката се отдалечила от бреговете на Турция тя била връхлетяна от вълни. След началото на бурята капитанът напуснал плавателния съд. „Опитах се да поема управлението, но в този момент ни удари поредната вълна и обърна лодката. Тогава се случи всичко. Опитах се да хвана жена ми и децата, но нямаше никаква надежда на ги спася. Те загиваха един след друг“, разказа пред журналисти Абдула Курди.

В много държави бяха организирани мероприятия в солидарност на Айлян.

Сатиричното издание Charlie Hebdo придоби световна известност след като терористи нахлуха в редакцията му и убиха 12 души, включително и главния редактор Стефан Шарбоние. Терористите – братята Куаши избягаха от местопрестъплението, но след два дни бяха открити и убити по време на заложническа драма.

Смята се, че именно карикатурите на пророка Мохамед са станали причина за терористичния акт. Независимо от атентата изданието продължи да работи.

Фразата "Je suis Charlie" ("Аз съм Шарли") се превърна в символ на солидарност с журналистите от Charlie Hebdo след терористичното нападение.

 Снимка: архив

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес