Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Централна Европа каза "не" на бежанските квоти (Видео)

12 септември 2015, 07:30 часа • 4635 прочитания

Централна Европа категорично не прие плана на Европейската комисия за квотно разпределение на бежанците. Унгария, Полша, Чехия и Словакия отхвърлят идеята, заяви чешкият министър на външните работи Лубомир Заоралек, информира в. "Сега".

Дипломатите от Вишеградската група и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се събраха вчера (11 септември) в Прага, за да обсъдят въпроса. Държавите, приемащи бежанци, "трябва да контролират броя, който са готови да приемат, и след това да им бъде предложена подкрепа", заяви Заоралек след срещата с Щайнмайер, чиято задача бе да промени позицията за квотите на четирите държави.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан предупреди, че от следващата седмица имигрантите, които пресекат незаконно границите на страната, ще бъдат арестувани. Това става възможно, след като страната предприе извънредни мерки за сигурност заради бежанската криза в Европа. Новите мерки влизат в сила от 15 септември. "Имигрантите се бунтуват срещу властите, окупират жп гарите и отказват да се регистрират през последните няколко дни", заяви той след среща в Будапеща с председателя на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер. 3800 унгарски войници вече са изпратени на границата със Сърбия, съобщи унгарският министър на отбраната Ищван Шимичко. Основната им задача е да помагат в изграждането на оградата и да охраняват заедно с полицията границата. Само за ден военните откриха над 3600 бежанци. А условията в най-големия бежански лагер - в Рьоске, са наистина потресаващи, както показва и следващото видео.

Същевременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще свика специална среща на ЕС на високо равнище заради кризата с бежанците, ако вътрешните министри не покажат солидарност и единство на извънредното заседание, което ще се състои в понеделник (14 септември). Туск обяви намерението си в Twitter. Европа е виновна за огромния наплив на сирийски бежанци, заяви в Дамаск сирийският министър на информацията Омран Зохби. Украинският президент Петро Порошенко пък обвини Русия, че с военната си намеса в Сирия допринася за имигрантската вълна.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес