Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на газа в Европа падна под нивата преди войната в Украйна

29 декември 2022, 11:24 часа • 3182 прочитания

Цените на природния газ в Европа се понижиха за кратко до нива, регистрирани за последно преди войната в Украйна през февруари. Причината е най-вече необичайно топлото време, което помага на държавите в Европада запазят запасите на синьо гориво в газовите си хранилища.

Вчера януарските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха за кратко с близо 8% към 76,20 евро мегаватчас, което е най-ниското ниво от 22-ри февруари насам - непосредствено преди 24-ти февруари, когато Русия нападна Украйна.

По-късно през деня обаче цената на синьото гориво се възстанови, като към края на деня януарските TTF фючърси поскъпнаха с 1,6% към 81,35 евро за мегаватчас.

Анализаторите предупреждават, че Европа ще бъде в трудна позиция, когато се опита да възстанови запасите си от газ през следващата година, когато обемът на синьото гориво, доставяно от руските тръбопроводи, ще бъде значително по-малък, а пазарът на втечнен природен газ (LNG), от който регионът зависеше тази година, ще остане затегнат.

Русия вече даде индикации, че очаква добивът на природен газ да намалее значително през тази година заради международните санкции. Ще се добива с около 12% по-малко газ, а една четвърт по-малко ще се продава в чужбина. Вицепремиерът Александър Новак заяви пред държавната информационна агенция ТАСС, че спадът в добива на газ в сравнение с миналата година до голяма степен се дължи на закриването на експортната инфраструктура. По-голямата част от продажбите се осъществяват чрез тръбопроводи, главно за Европа.

ОЩЕ: Инфлация, лихви, сделки: Какво стана на икономическия фронт през 2022 година?

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес