Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цел №1: Москва обвини шефа на украинското разузнаване за взрива на Кримския мост

12 октомври 2022, 14:14 часа • 9105 прочитания

Организатор на терористичната атака на Кримския мост е ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов. Експлозивите са доставени от Одеса през България, Грузия и Армения, съобщиха за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия.

"ФСБ, съвместно със Следствения комитет, установи, че организатор на терористичната атака на Кримския мост е Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти", заявиха от руската спецслужба.

Руският пропагандист Владимир Соловьов, който отдавна е признат за рупор на Кремъл, вече обяви Кирил Буданов за „мишена №1“ в канала си в Telegram.

фейсбук

Източник: Telegram

До момента, както писахме, ФСБ е задържала осем лица за съучастие в подготовката на терористичния акт - граждани на Русия, Украйна, Грузия и Армения.

Припомняме, че във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено във взрива на Кримския мост, по нареждане на министър-председателя бе извършена проверка от службите за сигурност. Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут, съобщиха от правителствената пресслужба. Припомняме, че името на България бе обявено на самия сайт на Кремъл - вижте официалното съобщение ТУК.

Проверката на българските служби установи също, че стока със сходни характеристики е въведена на територията на България от друга страна членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит. По време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия.

От проверката става категорично ясно, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес