Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бърнабич: Сърбия иска ускоряване на европейската интеграция

10 ноември 2020, 17:27 часа • 2037 прочитания

Сърбия иска да ускори процеса на интеграция в ЕС и силно подкрепя присъединяването към Съюза на своите съседи, особено Северна Македония и Албания. Това заяви сръбският министър-председател Ана Бърнабич днес на срещата на върха в рамките на Берлинския процес в София, предаде БГНЕС.

Бърнабич каза още, че присъединяването на Западните Балкани към Съюза е „изключително важно за просперитета и стабилността“ на целия регион.

На срещата на върха Бърнабич подписа Декларацията за Зелената програма за Западните Балкани и Декларацията на лидерите на Западните Балкани за общия регионален пазар. Тя изрази желание за разширяване на връзката със Зеления коридор отвъд Западните Балкани до съседни членове на ЕС, което би било важна стъпка в икономическото възстановяване и по-силно икономическо съгласуване между региона и Съюза. Премиерът повтори, че Сърбия е посветена на всичките пет стълба на Зелената програма и призова партньорите от ЕС да обмислят начини за достъп до допълнителни средства за нейното изпълнение.

Бърнабич изрази готовността на Сърбия да се присъедини към Единната зона за плащания в евро (SEPA), инициативата на Европейския съюз за уеднаквяване на банковите преводи, се добавя в изявлението.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес