Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Буря от недоволство в Германия заради основния кандидат за председател на ЕК

04 юли 2019, 07:50 часа • 2511 прочитания

Предложението германският военен министър Урсула фон дер Лайен да е следващ председател на Европейската комисия предизвика много критики в Германия от депутати от всички краища на политически спектър, пише Deutsche Welle.

"Не се случи това, което беше обещано на гражданите преди изборите", каза министърът на правосъдието Катарина Барли от Социалдемократическата партия (СДП), предаде БГНЕС

Бившият председател на СДП Зигмар Габриел отиде още по-далеч и поиска правителството на Германия да блокира избора на Урсула фон дер Лайен. Габриел нарече процеса по избора на Фон дер Лайен от европейските лидери "безпрецедентен акт на политическо мошеничество". Той всъщност смята, че сделката за Лайен е лишила Германия от възможността да има председател на ЕЦБ. Говорител на германския канцлер отхвърли призивите на Габриел и каза, че Европейския съвет избира председателя на комисията, а не германското правителство.

Лидерът на съюзниците на Меркел от баварския Християнски социален съюз също е недоволен от случилото се в Брюксел. Маркус Зьодер, който е близък съюзник на считания преди избора на Фон дер Лайен за фаворит за поста Манфред Вебер, каза, че сме свидетели на "класически пример за задкулисна политика, която надделява над демокрацията".

Опозицията в Германия също не е доволна от начина, по който беше номинирана Урсула фон дер Лайен. Лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер заяви, че в Брюксел сме видели нещо, което "не може да продължава така". Левите от партия "Линке" директно нарекоха избора на своята сънародничка "фарс".

Урсула фон дер Лайен се нуждае от подкрепа на повече от половината от 751 депутати в Европейския парламент, за да стане следващия председател на Европейската комисия.

Повече за характера на Лайен, която е майка на 7 деца, научете в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес