Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бунт, палежи и сблъсъци в редица европейски страни срещу ограниченията заради коронавируса (ВИДЕО)

22 ноември 2021, 07:22 часа • 3336 прочитания

Десетки хиляди излязоха по улиците на европейски градове - в Австрия, Нидерландия, Хърватия, Италия, за да протестират срещу новите ограничения заради коронавируса, предаде Би Би Си.

Най-бурни бяха демонстрациите в Нидерландия, като в Хага и Ротердам се стигна до сблъсъци с полицията, която бе принудена да открие стрелба. Протестиращи с качулки на главите хвърляха фойерверки и палиха велосипеди в Хага, а конна полиция разпръсва с палки тълпата. Арестувани са поне 7 души.

В Ротердам пък служителите на реда откриха огън по участници в протеста, заклеймен от градските власти като “оргия на насилието”. Поне трима демонстранти са били ранени, води се разследване. Недоволството в Нидерландия бе предизвикано от наложения миналата седмица 3-седмичен частичен локдаун, който забранява посещението на спортни събития и задължава заведенията да затварят в 20,00 часа.

Хиляди протестираха във Виена след решението на властите от утре страната да влезе в 20-дневен локдаун, а от февруари ваксинацията да стане задължителна за всички граждани. Демонстранти скандираха “Свобода” и “Съпротива” и освиркаха органите на реда. В хърватската столица Загреб хиляди изразиха несъгласието си със задължителната ваксинация на служителите в публичния сектор. А в Италия за пореден уикенд демонстрираха срещу “зелените пропуски”, което освен за обществения транспорт и публичните места, се изискват и за ходене на работа.

Испанското правителство не планира нови ограничения въпреки нарастването на случаите на COVID-19. Премиерът Педро Санчес защити стратегията на кабинета си срещу пандемията, подчерта, че 89% от жителите на Испания над 12 години са ваксинирани, и настоя, че вирусът може да бъде контролиран.

“Виждаме, че броят на заразените в страната отново расте, но в много по-малка степен от други части на Европа. Трябва да имаме доверие в нашата стратегия и да я следваме. Знаем добре каква е рецептата - ваксиниране и маски”, посочи Санчес. Той обяви и “историческа” инвестиция от 600 милиона евро за модернизиране на туристическия сектор. Премиерът препотвърди и ангажимента на правителството европейските фондове за възстановяване след пандемията да стигнат до всички испанци.

Германия на прага на пета вълна на коронавируса

От института “Роберт Кох” препоръчват засилването на ваксинацията като единствен начин за справяне с пандемията. Германия може да се изправи пред пета вълна на пандемията от коронавируса - за това предупреди ръководителят на германския здравен институт “Роберт Кох” Лотар Вилер, съобщи ДПА.

Според Вилер решението е в засилването на ваксинацията.

“Ако ограничаването на социалните контакти до минимум и увеличаването на равнището на ваксинация не подобри значително ситуацията, сегашните модели показват, че ще се изправим и пред пета вълна от заразяване”, предупреди Вилер. В момента Германия се бори с четвъртата вълна. Вилер добави, че ситуацията през зимата зависи от това, което хората ще решат да направят в момента и изрази съжаление, че мнозина не са избрали да предприемат относително лесни стъпки.

Ръководителят на здравния институт призова за голямо увеличаване на броя на ваксинациите. “Ваксината е пътят за справяне с тази пандемия”, подчерта Вилер. Имунизацията предоставя много високо равнище на защита, но не дава стопроцентова гаранция, пише в-к Труд.

Институтът “Роберт Кох” призовава да бъдат ваксинирани най-малко 85% от хората между 12 и 59 години и 90% от навършилите 60-годишна възраст. До момента в Германия е имунизирано 67,5% от населението.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес