Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БТР от САЩ срещу БТР от Русия: Уникални кадри на близък бой и нов сценарий от Путин за Украйна (ВИДЕО)

08 юни 2024, 09:21 часа • 13451 прочитания

В светлината на липсата на големи пробиви на фронта и все още без никакъв видим сериозен хоризонт кога може да се очаква край и победа на една от двете страни, войната в Украйна се ожесточава все повече предвид липсата на перспектива за справедлив мир, а не просто за примирие, което да позволи на режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да направи на спокойствие преоценка, да натрупа нови ресурси (военна техника и войници) и след известно време отново да се втурне на война под пореден измислен предлог, като този път вече подготовката да е по-сериозна от "Киев за 3 дни" и да постигне голяма победа.

Пореден пример за жестокостта на войната са уникални видеокадри, за които текат коментари, че едва ли много хора са очаквали да видят извън някоя грандиозна филмова холивудска екшън продукция. Става въпрос за близък бой между американски БТР "Брадли" (известен с произвището Убиец на танкове) и руски бронетранспортьор, който явно превозва руска щурмова група. Геолокализация на кадрите показва, че действието се развива при село Сокол. То се намира в Покровското направление, което е най-горещото място на боеве откакто руската армия тръгна масирано към Авдеевка в началото на октомври, 2023 година. Сокол е на юг от Новоалександровка, която в момента е най-северозападната точка на боеве в направлението. А видеокадрите показват как американската машина е използвана в засада срещу руската бронирана машина с унищожителен ефект:

(КАРТА) За Украйна в момента най-добри новини идват от Харковска област. Още вчера следобед се появиха неофициални данни, че украинската армия започва по-сериозна операция в спомагателното (второто) направление на руската операция в областта – при село Липци. Атаката е срещу Глубоко – северозападната точка на линията със село Лукянци, която е най-предната руска позиция в момента. Две групи руски войници са унищожени с дронове, съобщава Станислав Айдар от 24-ти батальон "Айдар" А говорителят на украинското командване "Харков" Юрий Повх съобщи за група от 25 руски войници, предали се в района.

Че ситуацията за руснаците в Харковска област става все по-сериозна личи и от информация на руския опозиционен информационен телеграм канал ASTRA. Там е даден пример как в руските пропагандни канали в Телеграм се разпространява видео, в което руски военни говорят за унищожението на 1009 мотострелкови полк от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Видеото е фалшиво – то е преправено, оригиналният запис е действително на руски войници, само че в него те се молят на командването си да им достави дронове, защото украинската армия ги превъзхожда. На този фон популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, признава, че при Глубоко украинците контраатакуват и са в покрайнините на населеното място, само че успокоява руската публика, че при атаката били загубени използваните бронирани машини:

(КАРТА) Политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке също анализира на база различни видеокадри, че в град Вовчанск (Волчанск на руски език), който е основна непосредствена цел на руското командване в офанзивата в Харковска област, украинците си връщат нови позиции – все повече на северозапад. В официалната сводка на украинския генщаб се казва, че на 7 юни е имало само 2 руски пехотни атаки във Вовчанск, и двете са били успешно отблъснати.

На този фон, по време на Икономическия форум в Санкт Петербург руският диктатор Владимир Путин заговори по нов начин за Украйна – Русия не бързала да постигне военните си цели там, щяла да го направи лека-полека, защото нямало как да бъде спряно макар и бавното ѝ настъпление. Освен това – нямало нужда да се прави нова мобилизация като официалната такава през есента на 2022 година. Целта на руската армия е да изтика украинската от тези украински територии, които трябва да са руски, под руски контрол, обясни Путин, цитиран от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). От ISW заключват – Путин е уверен, че ще спечели, заради предимството в количеството войници и оръжие, той не залага толкова на качеството, защото към момента чрез неофициална мобилизация Русия компенсира, макар и с малко, големите си жертви на бойното поле. Отделно, руският военнопромишлен комплекс е по-мобилизиран от западния към момента и по отношение на мотивация за работа е по-напред. Но досега във войната украинската армия доказа нееднократно, че когато има достатъчно ресурс (западно оръжие), може и постига сериозни успехи (освобождаването на Херсон и на големи градове в Харковска област като Купянск) – затова за стратегията на Путин е важно да не се стигне до момент, в който нанасяните от украинците загуби на руската армия систематично да почнат да са по-големи от идващия поток новобранци и наемници (около 30 000 месечно при загуби от около 25 000 месечно – убити, изчезнали по време на операция и тежко ранени): The Washington Post: Путин е идиот - още доказателства

ISW отбелязва и друго – Путин така и не уточни за пореден път какви са целите на Русия в Украйна. Той продължава да залага, че Запада ще спре да подкрепя Украйна преди потенциалът на Руската федерация да води война там да бъде изчерпан. Отделно – Путин загатна и показа, че моментната ситуация в Украйна не представлява такава екзестенциална опасност от негова гледна точка, че да гледа към използване на ядрени оръжия. Това е знаково предвид поредната порция реторика от негова и на неговите кукли на конци в предишните дни. Думите на руския диктатор за икономиката на страната му също са знакови – той настоя, че трудът на имигрантите ще е много важен, пореден знак как войната в Украйна убива руското бъдеще заради изчерпването на човешки ресурс. Още един знак – руският диктатор предложи пенсиите на работещите пенсионери да се индексират спрямо инфлацията. От 2016 година има закон, който го забранява – т.е. приета норма пак по негово време. Недостигът на работна ръка обаче трябва да бъде компенсиран.

ОЩЕ: Путин и "новите" му ракети срещу НАТО: Досадна игра. Засечка с F-16 за Украйна (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Извън Харковска област

Според официалната сводка на украинския генщаб, на 7 юни е имало общо 85 бойни сблъсъка по целия фронт, което е с 12 повече на дневна база. Отново Покровското направление е посочено като мястото с най-интензивни бойни действия – кадрите от село Сокол на битката между БТР-ите, за която писахме по-горе, показват каква е ситуацията (КАРТА):

(КАРТА) Внимание и към Краматорското направление – според популярния украински телеграм канал Deep State има руски напредък що се отнася до Часов Яр. Това твърди и "Рибар", който съобщава за успехи на руснаците в най-източното предградие на града, микрорайона "Канал", както и превзети няколко позиции в гористи местности южно от Ивановско (5-6 километра югозападно от Бахмут). Украинският генщаб обаче е категоричен, че през вчерашния ден е имало 7 руски пехотни атаки и всичките са спрени – посочени са изрично Калиновка (2-3 километра северно от Часов Яр), Ивановско, Клещеевка (7 километра югозападно от Бахмут) и Андреевка (10 километра югозападно от Бахмут). За Калиновка има данни, че руснаците са стигнали до центъра на населеното място, но са били отблъснати.

В Кураховското направление (на запад от Маринка) е имало 16 бойни сблъсъка, 13 от тях са отбити. Красногоровк, Григоровка и Парасковиевка са основните места на боеве - няма обаче данни за някакви сериозни промени там: Успехи за Украйна, успехи за Русия: Зависи на кой фронт (ВИДЕО)

В участъка на фронта "Времеевски", при селата Урожайно - Старомайорско (намират се едно до друго, на 9 километра южно от Велика Новоселка, на границата между Донецка и Запорожка област) продължават жестоките боеве. Излизат нови и нови видеокадри, които показват какви загуби търпят руснаците специално по отношение на бронираната техника, а украинският генщаб съобщава за само 1 руска пехотна атака вчера и тя е спряна.

Американската новинарска агенция Bloomberg съобщи, че Германия обмисля да даде още една система Patriot (Пейтриът) на Украйна. Досега Берлин е предоставил три такива ПВО системи на Украйна.

Съгласно сводката на украинските ВВС, тази нощ Руската федерация е изстреляла 13 дрона клас "Шахед" и ракета Х-59 по цели в Украйна. Атаките са извършени откъм Курска област и от Крим. Свалени са както ракетата, така и 9 дрона – в Харковска, Запорожка, Полтавска и Днепропетровска област. В официалните канали в Телеграм на ръководителите на местните военновременни администрации към този момент има съобщение единствено от Серхий Лисяк, който е начело на Днепропетровска област – за щети по комунално предприятие, инфраструктурно съоръжение и административна сграда, както и унищожени 2 къщи и 2 стопански постройки: Нова нощна атака в Крим - взривове и догадки

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес