Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брюксел се хвали с успех за плана "Юнкер"

22 ноември 2018, 14:35 часа • 617 прочитания

Благодарение на плана "Юнкер", БВП на ЕС вече е нараснал с 0,6%, като се очаква този процент да достигне 1,3% до 2020 година, съобщиха от софийския пресофис на Европейската комисия, предаде БГНЕС. Това са данни от Брюксел, касаещи изпълнението на плана, който де факто стартира преди 4 години.

Първоначалната цел на Плана за инвестиции и свързаните с него очаквания са надхвърлени – до момента са мобилизирани инвестиции в размер на 360 млрд. евро, две трети от които са от частни източници. Благодарение на подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) 850 000 малки и средни предприятия ще могат да се възползват от подобрен достъп до финансиране. Според оценки със средства от ЕФСИ вече е подкрепено създаването на над 750 000 работни места, като се очаква техният брой да достигне 1,4 милиона до 2020 година.

Днес успешният модел на ЕФСИ се превръща в новия еталон за подкрепяните от ЕС инвестиции както в рамките на ЕС, така и извън него – новия фонд InvestEU и Инструмента за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество, предложени от ЕК за следващия дългосрочен бюджет на ЕС, хвалят се от Брюксел.

Безспорният успех на плана "Юнкер" се дължи както на неговото инвестиционно измерение, така и на две други негови измерения, продължават от Брюксел. Съобразената с нуждите подкрепа на стотици организатори на проекти в рамките на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси, който вече е разгледал 860 молби, и Европейският портал за инвестиционни проекти, който предоставя на инвеститорите лесен достъп до готови за изпълнение проекти, са две важни иновации в този контекст.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес