Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бронирани болници в автобуси ще спасяват ранените на фронта в Украйна (СНИМКИ)

06 май 2023, 21:00 часа • 3683 прочитания

Румънски активист събира пари за бронирани мобилни болници за Украйна. Тяхната цел ще бъде да спасяват украински бойци на фронта, като идеята за създаването им е вдъхновена от историята на един загинал войник, който издъхва на път от окопите към най-близката болница.

Бронираните мобилни болници, които ще спасяват ранени войници в Украйна, в момента са в предградията на украинската столица Киев, като скоро те ще пристигнат на фронта в Донбас.

Автобусът преди е бил част от градския транспорт на град Пила, Северна Полша. Сега е оборудван за мобилна полева болница и брониран със стомана и кевлар. Целта е да се разположи близо до фронта и да служи за лечение на ранени украински войници, разказва в свой обширен репортаж "Свободна Европа".

Активистът от Брашов се казва Раду Хосу. Той добива популярност в социалните мрежи след репортажите си от фронта в Украйна, които прави на румънски. Идеята на Хосу идва от известен украински парамедик, който го вдъхновява да създаде изобретението.

Проблемът с транспорта в нападнатата държава е много голям - тежко ранени войници в Украйна загиват по време на транспортирането им от фронта към най-близките болници, които са на часове път от най-предните позиции. Именно по такъв жесток начин загива и близък приятел на Хосу - Олег Губал, който е прострелян през ноември 2022 г., но загива от раните си на път към болницата.

"Ако тази бронирана мобилна болница съществуваше тогава, той можеше да има шанс да оцелее. Той беше моят ангел пазител в окопите", казва Хосу за Губал.

След смъртта на украинския войник, Хосу се чувства задължен да го почете - именно затова бронираната мобилна болница ще носи неговото име.

"Това е реалността. Губал имаше дъщеря и малък син. От ноември, когато той умря, до Коледа синът му пишеше писма до Дядо Коледа и го молеше да върне баща му", споделя още румънският активист.

Мобилната болница “Олег Губал” ще пътува заедно с камион, който има бронирана задна част, в която лекарите и медицинските сестри ще спят и ще се къпят. По думите на Хосу фирмата в Киев, която преобразува автобусите в мобилни болници, е взела пари само с цел заплащане на труда на работниците.

"Собственикът има здравословни проблеми, които му пречат сам да отиде да се бие, затова иска да даде своя принос като помогне с този проект", казва румънският активист.

Хосу казва, че комплексът "Олег Губал" струва общо 130 000 евро. Парите са събрани изцяло от дарения в Румъния, а най-голяма част от средствата е отишла за медицинско оборудване и военен клас броня за превозните средства. На същото място в Киев се сглобяват и други превозни средства, които да достигат бързо до фронта и да извозват ранените войници до мобилните болници.

Снимки: Getty Images

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес