Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британското разузнаване: Русия няма да може да защити жп мрежата си от нови диверсии

05 май 2023, 10:46 часа • 5597 прочитания

Увеличаващият се брой на саботажите в Русия предполага, че страната "най-вероятно няма да може да защити напълно железопътните си мрежи от нови инциденти". Това пише в доклада си за войната 5 май Министерството на отбраната на Великобритания.

Инцидентите по руските железопътни линии "почти сигурно са причинили краткосрочни локални смущения" на руската армия, добавя британското разузнаване.

Тези инциденти ще "увеличат натиска върху силите за вътрешна сигурност на Русия", въпреки че бригадите на железопътните ѝ войски са в състояние бързо да ги отстранят.

Припомняме, че влак, превозващ гориво, дерайлира в Брянска област през нощта срещу 1 май след експлозия. По-късно имаше още един подобен инцидент - пак в същата област.

ОЩЕ: Беларуски е влакът, дерайлирал след взрив в Русия (ВИДЕО)

На 1 май губернаторът на Брянска област Александър Богомаз публикува съобщение в канала си в "Телеграм", в което се казва, че "неидентифицирано взривно устройство" е избухнало в близост до железопътните релси.

От началото на войната на Русия срещу Украйна на 24 февруари 2022 г. има множество съобщения за избухнали пожари в цяла Русия и други актове на саботаж, които според различни източници са извършени от украински военни или местни партизански групи. Въпреки това нито Украйна, нито руските партизански групировки са поели пряка отговорност.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес