Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британското разузнаване: Русия е изтощена, боеприпасите ѝ свършват

11 октомври 2022, 12:48 часа • 5528 прочитания

Украйна обръща хода на войната срещу изтощените руски сили. Москва изчерпва боеприпасите си, а руснаците вече виждат стратегическите грешки на Владимир Путин. Това ще заяви днес по време на лекция ръководителят на британската разузнавателна агенция GCHQ сър Джереми Флеминг, предава BBC.

Директорът на агенцията за разузнаване, киберсигурност и сигурност твърди, че разходите на Русия за войната в Украйна - както по отношение на хора, така и на оборудване - са "зашеметяващи".

"Знаем - и руските командири на терен знаят - че техните доставки и боеприпаси са на изчерпване", ще добави още сър Флеминг в речта си на годишната лекция по сигурността на Кралския институт на обединените служби.

Той твърди, че мобилизирането на затворници и неопитни мъже "говори за отчаяна ситуация", а също така критикува директно Путин като изолиран и допускащ грешки лидер. "С малко ефективни вътрешни предизвикателства, той взема грешните решения. Това е стратегия с високи залози, която води до стратегически грешки в преценката".

Сър Флеминг коментира и това, пред което са изправени руснаците в момента: "Те виждат колко лошо Путин е преценил ситуацията. Те осъзнават, че вече не могат да пътуват. Знаят, че достъпът им до съвременни технологии и външни влияния ще бъде драстично ограничен".

В реч през март сър Джереми Флеминг заяви, че разузнаването е показало, че някои руски войници в Украйна са отказали да изпълняват заповеди, саботирали са собственото си оборудване и случайно са свалили един от собствените си самолети.

Междувременно британското разузнаване публикува ежедневния си доклад за войната, в който се твърди, че новият командващ руските сили в Украйна се сблъсква с армия, която не разполага с достатъчно ресурси. Става въпрос за генерал Сергей Суровикин, назначен от Путин да командва т.нар. „специална операция“.

Суровикин „вероятно ще трябва да се бори с все по-разделеното на фракции руско министерство на отбраната, което не разполага с достатъчно ресурси, за да постигне поставените политическите цели в Украйна", се казва в доклада на британското разузнаване.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес