Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британското разузнаване: Кримският мост няма да е готов до септември 2023 г.

09 ноември 2022, 12:18 часа • 2680 прочитания

Руските действия по ремонта на Кримския мост продължават, но е малко вероятно той да бъде напълно функциониращ преди септември 2023 г. Това е анализът на разузнавателното звено на Министерството на отбраната на Великобритания от 9 ноември.

Припомняме, че на 8 октомври цистерна се запали на моста между Краснодар и Керч, свързващ окупирания от Русия полуостров с континенталната част на страната. Част от съоръжението беше напълно разрушена, като Кремъл замеси дори България - камионът, според руските служби, тръгнал от нашата страна. Само че на 11 октомври проверката на българските служби безспорно установи, че взривеният в Крим камион никога не е бил на територията на България.

На 8 ноември пътният мост беше затворен, за да може да се монтира заместващ 64-метров сектор. Ще са необходими още три такива, за да се заменят напълно повредените пътни участъци, съобщават от британското разузнаване.

 

В справка, предоставена на руския президент Владимир Путин, се добавя, че "работите по другото платно ще доведат до смущения в пътното движение до март 2023 г.", се казва още в доклада.

Подмяната на повредения железопътен мост, от своя страна, е планирана да приключи до септември 2023 г.

"Нападението на Кримския мост наруши руските логистични доставки за Крим и Южна Украйна, намалявайки способността на Русия да придвижва военно оборудване и войски в района с железопътен или автомобилен транспорт", пише Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Нападението срещу руския Черноморски флот в Севастопол и вероятното потенциално изтегляне от южния град Херсон "усложняват способността на руското правителство да обрисува картина на военен успех", допълва разузнаването.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес