Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британското правителство получи вот на доверие в парламента

19 юли 2022, 06:10 часа • 2673 прочитания

Британската опозиция, която инициира вот на недоверие към консервативното правителство на Борис Джонсън, не успя да постигне предсрочни избори. 349 депутати са заявили, че имат доверие на правителството, а 238 - че нямат доверие в него.

По-рано този месец британският премиер Борис Джонсън обяви, че подава оставка, след като бе подложен на силен натиск от министри и депутати консерватори. Той уточни, че ще се оттегли, когато бъде избран неговият наследник начело на управляващата партия в началото на септември.

Лейбъристката партия обаче поиска Джонсън да бъде сменен незабавно от временен премиер. Основната опозиционна сила във Великобритания искаше да свика вот на недоверие както срещу правителството, така и срещу самия министър-председател. Управляващите консерватори обаче възразиха, че гласуването срещу Джонсън е ненужно, тъй като той вече е обявил, че ще се оттегли, и вместо това кабинетът поиска вот на доверие.

На този фон бившият министър на финансите Риши Сунак увеличи преднината си в последния кръг от гласуването на депутатите от Консервативната партия за определяне на следващия министър-председател на Великобритания, но надпреварата за първите две места се затегна.

Сунак спечели подкрепата на 115 депутати от торите, следван от Пени Мордаунт с 82 гласа, Лиз Тръс - със 71, Кеми Баденоч - с 58 и Том Тугендхат - с 31, който отпада като кандидат, класиран на последно място.

ОЩЕ: Риши Сунак води в надпреварата за наследник на Борис Джонсън

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес