Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британският посланик в Германия смята, че Меркел може да отстъпи пред Ердоган за визите

13 юни 2016, 15:40 часа • 1298 прочитания

Германският канцлер Ангела Меркел е готова да отстъпи по въпроса с шенгенските визи за Турция, твърди британският дипломат във Федералната република сър Себастиян Ууд, цитиран от авторитетното британско издание The Telegraph. Припомняме, че решение по принцип трябва да има до 1 юли, но това едва ли ще стане.

Публично европейските лидери са категорични – няма да се дават свободни визи на Турция, докато тя не изпълни необходимите изисквания, сред които поправка на антитерористичното законодателство и защита на правата на човека. Според една от последните промени в турските закони по време на операция в случай на терористична заплаха силите за сигурност в страната имат на практика имунитет.

"Ангела Меркел започна да представя сделката от гледна точка на хуманитарните съображения, за да смекчи отрано противодействието на правозащитниците (последните месеци са се удавили само 9 бежанци и мигранти). Зад кулисите официалните лица започнаха да се интересуват от компромисни формулировки в антитерористичните закони". Това гласи дипломатическа преписка на Ууд, която The Telegraph цитира.

Според мнението на дипломата отсрочката по въвеждането на безвизовия режим за Турция и съгласието й да чака решението до октомври се обяснява с нежеланието на страните „значително да нажежат положението“ преди предстоящия референдум за излизането на Великобритания от Евросъюза. Британският посланик в Германия споделя и, че Ангела Меркел е уверена, че може да задържи Ердоган на масата за преговори и може да тушира напрежението през лятото, докато излезе резултатът от Brexit. Референдумът ще се проведе на 23 юни.

Същевременно обаче британският посланик в Турция Ричард Мур предупреждава, че „ако визите не паднат, импулсивният и раздразнителен (турски президент), склонен да се хвърля в схватки, когато се чувства „предаден“, може да изпълни заплахата си и „да отвори пътя на мигрантите към Европа“. Мур прокарва и идеята Великобритания да удължи срока на паспортите със специални права за пътуване на около 1 млн. турски граждани, защото Обединеното кралство е извън Шенген. В свое официално изявление обаче британското правителство категорично отрича, че Великобритания има намерение да въведе безвизов режим за Турция.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес