Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британският парламент пак провали плана на Джонсън за Brexit

21 октомври 2019, 18:00 часа • 3210 прочитания

Британският парламент отново не пожела да разгледа сключената от премиера Борис Джонсън сделка за Brexit. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу отхвърли призива на правителството да се гласува споразумението на Джонсън, предаде BBC.

Според Бъркоу предложението внесено от министрите днес е същото като представеното пред депутатите в събота. Обстоятелствата, при които трябва да се проведе гласуването също са еднакви с тези от преди 2 дни.

Председателят нарече "неубедителен" аргумента, че ситуацията се е променила, заради писмото за забавяне на Brexit, изпратено от премиера до ЕС през уикенда. Според него ново гласуване би повторило предишното и би било против правилата.

Бъркоу е разпоредил първо да се разгледа законодателството, изисквано от сделката, вкарано в събота с поправката Летуин.

Въпросното законодателство - законопроекта за излизане на страната от ЕС, изменен с поредица от предложения, включително за митническия съюз и втори референдум за ЕС - трябва бъде публикуван днес и вероятно ще бъде гласуван утре в британския парламент.

Остри реакции

Решението на председателя никак не се хареса на управляващите консерватори, които го укориха, че не дава възможност на Камарата да се произнесе по въпроса.

Някои дори обвиниха Бъркоу в пристрастност, а той контрира, че винаги е давал възможност за изява на евроскептиците в парламента, постъпва принципно и в интерес на цялата камара.

Той e убеден, че решението му е "процедурно правилно", колкото и да е неприятно за някои в залата. Председателят изрази увереност, че отхвърляйки днешното гласуване на сделката на Джонсън, това няма да попречи депутатите да изразят мнението си за начина на Brexit до края на месеца.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин подкрепи отлагане на Brexit, за да може камарата да проучи внимателно сделката на Джонсън за Brexit.

Самият Джонсън е разочарован, че Бъркоу е отхвърлил възможността да изпълни волята на британския народ, разкри говорител на "Даунинг Стрийт 10".

 

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес