Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британският парламент отново стъпи на врата на Борис Джонсън за Brexit

10 септември 2019, 05:55 часа • 4610 прочитания

Британският премиер Борис Джонсън понесе нов удар от британския парламент, след като долната камара - Камарата на общините, го задължи до 11 септември да публикува кризисен план за Brexit без споразумение, предаде Агенция "Фокус".

Освен планът, кабинетът на Джонсън трябва да обяви и кореспонденцията за подготовката на правителството за спирането на дейността на парламента. 311 депутати подкрепиха искането на депутата Доминик Грийв, който напусна управляващата Консервативна партия, 302 се обявиха против.

Парламентарната опозиция подозира, че Джонсън и правителството му укриват важна информация относно възможните последици от Brexit без сделка. Освен това премиерът Борис Джонсън може да бъде съден за пряка измама.

По-рано премиерът заяви, че решението му да прекрати работата на парламента за пет седмици от 9 септември вместо за една преди началото на новата сесия на парламента не е опит да попречи на депутатите да блокират възможността за твърд Brexit. Опозицията обаче изисква да се разкрие съдържанието на работната кореспонденция на правителствени съветници, парламентарни служители, както и на ръководителя на пресслужбата на Джонсън, за да стане ясно лъже ли премиерът или не.

Финално, след като вчера британският парламент излезе в почивка до 14 октомври, беше отхвърлено и искането на Джонсън за предсрочни парламентарни избори. А заради цялото напрежение в работата с изпълнителната власт, не беше проведена традиционната церемония по закриване на сесията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес