Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британски шпиони подбудили масовите убийства на индонезийските комунисти

18 октомври 2021, 10:27 часа • 5442 прочитания

През 60-те години на ХХ век британски служители тайно използват черна пропаганда, за да призоват видни индонезийци да унищожат всичко, свързано с комунистическата партия и нейната дейност, съобщава в. „Гардиън“.

Смята се, че между 1965 и 1966 г. са ликвидирани най-малко 500 000 души, а някои оценки достигат до три милиона, свързани с Комунистическата партия на Индонезия (КПИ).

Наскоро разсекретените документи на Министерството на външните работи показват, че британски пропагандисти тайно са подстрекавали антикомунисти, включително армейски генерали, да ликвидират КПИ.

Кампанията на очевидно спонтанни масови убийства, за която сега се знае, че е била организирана от индонезийската армия, по-късно е описана от ЦРУ като едно от най-страшните масови убийства на века.

Когато масовите убийства започват през октомври 1965 г., британски официални лица призовават КПИ и всички комунистически организации да бъдат „елиминирани“. Те предупреждават, че нацията ще бъде в опасност, докато комунистическите лидери са на свобода, а техните редици остават ненаказани.

Великобритания започва пропагандната си офанзива срещу Индонезия в отговор на враждебното отношение на президента Сукарно към формирането от бившите ѝ колонии в Малайска федерация, което от 1963 г. води до конфликт на ниско ниво и въоръжени нахлувания на индонезийската армия през границата.

През 1965 г. в Сингапур са изпратени специализирани пропагандисти от отдела за изследване на информацията (IRD) на Министерството на външните работи, които да подготвят черна пропаганда, за да подкопаят режима на Сукарно. КПИ е силен поддръжник както на президента, така и на движението Конфронтация.

Малък екип изготвя бюлетин, за който се твърди, че е издаван от индонезийски емигранти и е предназначен за видни и влиятелни лица, включително генерали от армията. Той също така се снабдява с черна радиостанция, излъчваща в Индонезия.

В средата на 1965 г. операцията е в разгара си, но опитът за преврат, извършен от леви офицери от армията и тайно от агенти на КПИ, при който са убити седем генерали, дава възможност за реално въздействие върху събитията.

Превратът е бързо потушен от бъдещия президент на Индонезия генерал Сухарто, който започва постепенно да изземва властта от Сукарно и да елиминира КПИ, тогава най-голямата комунистическа партия в некомунистическия свят.

Пропагандистите призовават „КПИ и всичко, което тя представлява“ да бъдат „елиминирани завинаги“, като съветва влиятелните си читатели, че „отлагането и половинчатите мерки могат да доведат само до... нашето

окончателно и пълно унищожение“. През следващите седмици на архипелага се развихрят масови убийства на предполагаеми членове на КПИ, малцина от които са участвали в опита за преврат, както и на други левичари.

Няма съмнение, че британските дипломати са разбрали за случващото се, констатира „Гардиън“.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес