Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британците отстраниха депутат, карал с превишена скорост (СНИМКА)

03 май 2019, 08:15 часа • 930 прочитания

Гласоподавателите в Източна Англия ще изберат нов член на парламента следващия месец, след като извадят сегашният си представител. Фиона Онасаня загуби мястото си, след като избирателите в град Питърбъро подписаха петиция за оттеглянето ѝ, предизвикана от присъдата й за това, че лъже за превишаване на скорост, предаде БГНЕС.

35-годишната Онасаня беше изгонен от основната опозиционна Лейбъристка партия, след като влезе в затвора за три месеца през януари. Тя се надяваше да продължи да работи като независим депутат, но 28% от избирателите са подписали петицията за отстраняването ѝ, което надхвърля прага от 10%, необходим за нейното отстраняване.

Депутатите, които получават присъди от по-малко от една година затвор, не се изключват автоматично от парламента.

Онасаня е първият депутат, който ще бъде отстранен по процеса на отзоваване, който беше въведен от бившия премиер Дейвид Камерън през 2015 г. Той се отнася до депутати, осъдени за престъпление и осъдени на затвор, отстранени от Камарата на общините за най-малко 10 заседателни дни или признати за виновни за фалшиви претенции за разходи. Онасаня твърдеше, че някой друг е карал колата ѝ, когато е бил заловена да се движи с превишена скорост през юли миналата година. Пред съда беше доказано, че тя лъже.

След обявяването на резултатите от петицията в сряда вечерта, лейбъристите внесли предложение в Камарата на общините в четвъртък за нови избори за 6 юни. Партията поставя нов кандидат, но е вероятно да се сблъска с интензивна конкуренция за това иначе не толкова важно място поради пренасочването на политическите отношения към Brexit.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес