Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BREXIT се отразява все по-негативно върху британската търговия с ЕС

01 юли 2022, 07:50 часа • 1289 прочитания

Отрицателният ефект от BREXIT за британската търговия с ЕС се задълбочава, показват данните на Евростат.

Последните данни сочат, че дори и като се вземе предвид отражението на пандемията, увеличението на бюрокрацията след приключването на „преходния период“ за BREXIT през януари 2021 г. сериозно е навредила на търговията със стоки и услуги. Даните показват, че износът на Великобритания към ЕС е намалял с 14% през 2021 г. в сравнение с 2020 г.

„Един от резултатите от BREXIT бе завръщането на митническата граница между ЕС и Обединеното кралство. Това означава увеличаване на бюрокрацията и бумащината за всеки един продукт, преминаващ на нашите пазари, проверка на хиляди стоки всекидневно“, коментира Марош Шефчович, зам.-председателят на ЕК и главен преговарящ за BREXIT.

На практика решението на Великобритания да избере твърд BREXIT с напускането на общия пазар доведе до загуба на четири свободи в търговията – на работна ръка, на капитал, на стоки и на услуги.

Северна Ирландия е изключение от новите бюрократични мерки заради специалния статут, уреден с Протокола за Северна Ирландия, но митническите проверки за някои стоки от останалата част на Обединеното кралство към повинцията остават в сила, което пък поражда проблеми от друг характер, защото юнионистите твърдят, че тази вътрешна граница откъсва Северна Ирландия от кралството.

ОЩЕ: Напук на договореното: Великобритания въвежда ново правило за уседналост за европейците

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес