Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брайвик за пръв път призна, че се покайва

16 февруари 2018, 09:58 часа • 7620 прочитания

Организаторът на двойния терористичен атентат в Норвегия през 2011 г. Андерш Брайвик за пръв път призна, че съжалява за това, което е направил.

Както се съобщава сайтът на норвежкото издание на "Верденс Ганг", това Брайвик е направил в писмо до администрацията на затвора Шиен, а по-късно и в разговор с психиатър.

"Съжалявам за действията, които извърших на 22 юли 2011 г. и ако това беше възможно, бих направил така, че тези събития никога да не се случат", посочва в писмото си Брайвик.

За разкаянието и намерението си да се поправи Брайвик заяви, след като през март 2017 г. норвежкият Апелативен съд отказа да признае, че правата на затворника се нарушават. Терористът, който иска преразглеждане на делото му в Европейския съд по правата на човека, твърди, че иска да започне нов живот, да се откаже от нацистката идеология и да бъде примерен затворник. Не е изключено с това да е свързано решението му да промени името си - през юни миналата година стана известно, че според документи Брейвик сега официално се нарича Фотолф Хансен.

По време на първия процес срещу Брайвик през 2012 г. "норвежкият стрелец" заяви, че само съжалява, че не е успял да убие повече хора. Възгледите му се основават на антиислямизъм, ксенофобия и ултранационализъм, предаде БГНЕС.

На 22 юли 2011 г. Брайвик атакува с коли-бомби правителствения квартал на Осло, които нанасят сериозни щети, парализират града и убиват 8 човека.

След това атакува лагер на младежката организация на Работническата партия на Норвегия на недалечния остров Ютьоя, където с карабина Ruger Mini-14 и полуавтоматичен пистолет Glock 17 разстрелва 69 младежи активисти на партията, сред които едно дете на 14 години и доведения брат на Мете Марит – крон принцесата на Норвегия. Убива при нападенията си общо 77 и ранява още 155 човека, материалните и морални щети са колосални.

На 25 юли 2011 е обвинен по член 147, параграф А на норвежкия Наказателния кодекс за „дестабилизиране и унищожаване на основните функции на обществото“. Максималната присъда в страната е 21 години затвор, но е възможно и доживотно задържане в психиатрия.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес