Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов в Страсбург: Надявам се корупцията да отпадне от дневния ни ред*

03 юли 2018, 11:21 часа • 6715 прочитания

Никога не съм твърдял, че сме идеални и безгрешни. Направихме нов антикорупционен закон, който дава нови възможности, и се надявам тази тема да отпадне от дневния ни ред. По този начин премиерът Бойко Борисов завърши представянето на на резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС в Европейския парламент. Така той отговори на критиките на евродепутата от "Зелените" , че страната ни има още какво да покаже в битката срещу корупцията.

"Смятам, че има проблеми, които не са съвсем решени през последните 6 месеца, но не сте виновен за това. В други области беше постигнат успех, най-вече по отношение на Западните Балкани, каза Келер и отново призова: "Можете да направите повече по отношение на корупцията"., призова тя.

"Поставихме си 4 основни приоритета и постигнахме успехи по всеки един от тях", заяви в представянето Борисов. Той припомни думите си от преди 6 месеца, когато заяви, че страната ни ще работи по конструктивен и диалогичен начин. "Постигнахме 41 споразумения с ЕП от 105, които наследихме", посочи той. 

Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи вмъкването в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани: "Заложихме на това, защото разбираме присъединяването ни към ЕС като условие на по-доброто развитие и сигурността на цяла Европа. Не може да има мир и просперитет на континента докато цяла Европа не бъде обединена".

"Срещата на върха в София на 17 май помогна на Атина и Скопие да разрешат спора за името", констатира Борисов и добави: "Това е исторически момент и постижение, с което всички трябва да се гордеем. Следващата голяма стъпка беше миналата седмица, когато Съветът взе решение кога и как ще започнат преговорите за присъединяване на Република Македония и Албания. Разбира се, споразумението за добросъседство между България и Македония, което даде старта и отворихме темата".

"Заложихме на това, защото разбираме присъединяването им към ЕС като условия за по-доброто развитие и сигурността на цяла Европа. Не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена", отчете той. 

Той се похвали и с възстановяването на диалога с Турция, като добави: "Имаме нулев миграционен натиск. Голямо благодаря за подкрепата, която получихме", заяви Бойко Борисов.

"На срещата в София се договорихме да се осигурят допълнителни средства за свързаност, 11 транспортни проекта за цифрова програма на Блаканите, за енергийна свързаност, за младежите чрез Еразъм +", отчете премиерът Борисов.

Българският премиер отбеляза и, че страната ни регистрира нисък външен дълг, значим банков резерв и нулев финансов дефицит. "Показали сме, че сме лоялен партньор и търпеливи по пътя за членство в еврозоната".

От залата в Страсбург премиерът изказа благодарност на всички технически екипи, преводачи, които са помогнали за успешното представяне на европредседателството.

"Всяка секунда и минута беше удоволствие да работя с българите", заяви от своя страна председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер пред евродепутатите. "Много добре. Прекрасна работа. Благодаря ви за това", обърна се той към българския премиер.

Преди изказването му впечатление направи безпрецедентен срив в техническата система за озвучаване в Европейския парламент в Страсбург. Проблемът прекъсна заседанието на евродепутатите и забави изказването на Борисов. Проблемът възникна малко преди председателят на парламента Антонио Таяни да даде думата на българския премиер.

По късно през деня стана ясно, че прекъсването е било заради стачката на преводачите, която тече от средата на юни в ЕП. Последният протест на преводачи е бил преди 20 години. Служителите не протестират за пари а за по-добри условия в които да работят. Броят им през последните години в ЕП е бил намален с 23% от 350 някога, днес те са не повече от 270. Същевременно казват че работата им се е увеличила двойно, тъй като официалните езици в Съюза от 11 вече са 24 след 2002 година.

Преди да влезе в пленарната зала премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

"Приоритетите, които заложи Българското председателство, успяха”, каза председателят на ЕП. Той благодари за доброто сътрудничество по време на председателството. "Работихме много успешно лично с теб, твоя екип и министрите", подчерта Таяни пред премиера Борисов.

"Обещахме в началото на нашето Председателство и това направихме - търсихме консенсус между държавите и институциите, дори и когато имаше големи противоречия", каза от своя страна министър-председателят.

Той изрази увереност, че темата за развитието на страните от Западните Балкани ще остане сред приоритетните политики на ЕП.

"Нашите успехи са и ваши, защото ако не работихме заедно, никога нямаше да се случат", подчерта премиерът. Той акцентира върху важността на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност, посочвайки че това ще бъде гарант за сигурността и мира в региона, включително и по темата с миграцията.

*Информацията е обновена

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес