Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Джонсън вече се готви да завърши Brexit

13 декември 2019, 07:50 часа • 2638 прочитания

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че изглежда, че неговата Консервативна партия е спечелила "мощен нов мандат за изпълнение на Брекзит (Brexit)" на предсрочните общи избори в страната. Той казва, че работата по изпълнението на плана за Брекзит ще започне веднага щом окончателните резултати от изборите са налице, съобщи БГНЕС.

Джонсън нарече изборите "исторически", след като бе обявен за победител в своя избирателен район Uxbridge в крайградски Лондон.

Британският премиер говори малко след като лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин нарече резултатите от изборите във Великобритания "много разочароващи" за неговата партия, но се противопостави на натиска да се оттегли веднага. 70-годишния Корбин обаче каза, че няма да ръководи Лейбъристката партия при следващи общи избори.

Спечелването на категорично мнозинство в парламента ще направи Джонсън най-успешният лидер на консерваторите след Маргарет Тачър – друг политик, който беше обичан и ненавиждан почти в еднаква степен. Преброяването на бюлетините до момента сочи, че консерваторите са спечелили доста места в по-индустриалните градове в Северна Англия, които бяха крепости на лейбъристите.

Джонсън беше категоричен, че ако консерваторите спечелят мнозинство, той ще накара британския парламент да ратифицира сделката за Брекзит и ще изведе Великобритания от ЕС до 31 януари.

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел обеща, че лидерите на ЕС, които ще се срещнат днес отново, ще изпратят „силно послание“ до следващото британско правителство и парламент относно следващите стъпки. "Готови сме да преговаряме", заяви и председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес